Nyhet

Google med gratis Wi-Fi

Google har vist en utrettelig evne til å ekspandere til nye bransjer og forretningsområder. Med både epost, bokpublisering og satelittsøk bak seg, ser det nå ut som om selskapet har festet blikket på atter en ny teknologi; trådløse nettverk.

I det stille har Google kjøpt opp store strekninger med fibertråd i USA. Nedgangstider i telebransjen har gjort det mulig for selskapet å kjøpe strekningene til spottpris, forteller flere bransjeanalytikere til CNN. Nå tror de at selskapet har planer om å bygge opp et landsdekkende, trådløst nettverk.

Ett av pionerprosjektene søkegiganten har satt til verks, foregår i San Fransisco. Her har Google sammen med internettoperatøren Earthlink lagt inn et anbud på bygging av et trådløst nettverk som skal dekke hele byområdet.

Forretningsmodellen er todelt. Google vil tilby gratis internett for alle brukere i byen, med hastigheter på mellom 256 og 384 Kbps per bruker. Earthlink vil tilby en raskere tjeneste med hastigheter på 1 Mbps, men da mot en bruksavgift. De to selskapene vil dele utbyggingskostnadene mellom seg.

Mye tyder nå på at Google er i ferd med å inngå lignende avtaler i flere store, amerikanske byer. Blant dem New York, Washington og flere byer i California og Florida.

San Fransisco er en av de første byene som blir dekket av et trådløst nett fra Google

Annonsebasert
Det har ennå ikke vært klart hvordan Google har tenkt å tjene penger på å tilby gratis tilgang til internett, men tre patenter som ble sendt inn til det amerikanske patentkontoret i september 2004 kan gi svar. Her beskriver Google en forretningsmodell der man tilbyr geografisk målrettede annonser gjennom trådløse nettverkspunkt.

Prinsippet er enkelt. Når Google vet hvor du er, kan de tilby deg annonser som er skreddersydd etter hvor du befinner deg; den lokale bakeren, eller klessalget over gata. Når selskapets annonseroboter i tillegg vet hva du søker etter på Google - med andre ord hva du er interessert i - har de en verktøykasse av de sjeldne for å lage effektiv reklame.

For brukeren blir tilbudet: Si ja til å se på annonser, og du får gratis tilgang til internett.

En av personene som tror på et stort, Google-eid nettverk av trådløse soner i de større amerikanske byene, er CNN-spaltisten Om Malik. I en interessant analyse av Googles siste fremstøt, døper han det tenkte nettverket til GoogleNet.

I analysen sin peker han på en av faktorene som burde gjøre Google interessert i å bli en internettleverandør:

- Google betaler store summer til netteiere for å leie linjekapasitet til tjenestene sine. Ved å kutte ut mellommannen, og heller drive egne fiberlinjer rett fra internettleverandørene og inn til serverne sine, kan selskapet spare store summer.

Vil spre seg
Malik tror det bare er et tidsspørsmål før San Fransisco-modellen brer om seg til andre amerikanske byer, og Google blir en av landets ledende internettilbydere. Han påpeker at med partnere som hjelper til å bygge ut nettverket, kan Google bygge opp et landsdekkende nett mye raskere enn om de måtte ha gjort alt arbeidet selv.

Google har gjennom sin talsmann, Nate Taylor, gitt følgende kryptiske kommentar til de mange spekulasjonene om selskapets planer i San Fransisco:

- Vi støtter dette prosjektet fordi vi vil gjøre gratis Wi-Fi tilgjengelig i San Fransisco. Det er i samsvar med målet vårt om å organisere verdens informasjon, og gjøre den universalt tilgjengelig.

Tiden vil vise om resten av verden står for tur.

PS: Google har også kjøpt opp en andel av Fon. Det spanske selskapet tilbyr gratis trådløst nettverk til brukere over hele verden gjennom private basestasjoner. Til sammen har Google og Skype spyttet inn €18 millioner, eller nærmere 145 millioner kroner, i Fon.

(Kilder: Ars Techica, Business 2.0 Magazine, CNN, GigaOM)

Les også
Blogg fra mobilen
Les også
Wi-Fi til hele verden
Les også
Makedonia blir trådløst
annonse