Tek.no

Nyhet

Slik får du mer ut av mobilen din

26 Des 2009 08:00

Mange støter på denne følelsen. Man har fått et nytt leketøy mellom hendene, og nyhetens interesse er i ferd med å svinne. For mobiltelefoner begynner dette heldigvis å bli mindre aktuelt. Med programbutikker i øst og vest begynner grensene for hvor funksjonaliteten til en telefon tar slutt å bli ullne. Vi skal ta en titt på hva det er mulig å gjøre på en enkel måte med mobiler i dag, og hvilken type mobiler som egner seg best til hva.

Det fins mange måter å holde kontakten på.

Lynmeldingstjenester

Lynmeldingstjenester er for mange det første som åpnes når man starter opp datamaskinen. Det finnes etter hvert et utall programmer som tar seg av denne typen funksjonalitet på mobiltelefonen også, og man trenger ikke en fryktelig avansert mobiltelefon for dette.

Mobiloperatørene selger tjenester som gir fri tilgang på databruk og MSN messenger. Denne typen tjenester lager dog svært lite datatrafikk. Dermed kan det bli en langt billigere fornøyelse om man hopper over tjenestene som tilbys av operatørene.

Skype tilbys i dag på så å si alle mobilplattformer, inkludert Java. Som for andre internettjenester betaler man for datatrafikken sin, men for øvrig er Skype gratis å bruke til lynmeldinger og telefonsamtaler mellom Skype-klienter.

For de store "smarte" plattformene (Symbian, Android og Iphone) kan man laste ned den reklamefinansierte klienten Fring. Om man ønsker mindre reklame og ryddigere grensesnitt kan man eventuelt også se på IM+, men denne klienten koster rundt femtilappen å kjøpe. For de som kun har støtte for Java-baserte programmer er Ebuddy et godt alternativ. Man må registrere en egen Ebuddy-konto for å starte programmet, men prosessen er rask, enkel og gratis.

Hva het den låten?

Mange har et eller annet program for gjenkjenning av musikk på mobilen sin i dag. Eiere av Iphone og Android-baserte mobiler kan laste ned et program som heter Shazam. Sony Ericsson vil som regel ha samme type tjeneste forhåndsinstallert under navnet Track ID.

Om man vil høre på låten man nettopp fant ut navnet på kan Spotify på mobilen være en god idé. Det er neppe noen stor hemmelighet at Spotify i det siste har inntatt de fleste store mobilmarkedene. Spotify er tilgjengelig for Symbian, Android og Iphone, for øyeblikket. Det jobbes visstnok med en utgave for Windows Mobile, men denne har latt vente på seg. Mobil Spotify krever at man har premiumabonnement til 99 kroner måneden, og man bør enten ha fri datatrafikk inkludert i mobilabonnementet sitt eller passe på å benytte seg av trådløse nettverk og applikasjonens offline-modus.

Kjappere og enklere internett

For kjappere og enklere internettsurfing har Opera Mini blitt en voldsomt populær applikasjon. Den er Java-basert og kan dermed benyttes på nesten alle telefoner. Den tilpasser sidene for bruk på liten skjerm og kutter ned på reklamemengden. For smarttelefoner fins det også en kraftigere versjon som heter Opera Mobile. Denne koster noen kroner, men kan være vel verdt en vurdering om man ikke er helt fornøyd med telefonens innebygde nettleser.

E-post

Å sette opp e-post på mobilen kan også være praktisk. De fleste telefoner støtter i dag e-post i større eller mindre grad. Siden ren tekst tar voldsomt liten plass kan det være langt billigere å sende meldingen som en e-post enn som SMS. I mange tilfeller vil det også være billigere å sende bildefiler på denne måten, men det avhenger av størrelsen på bildet og hva slags abonnement man har. Les vår guide her

Alternative GPS-programmer

Mange mobiler i dag har innebygget GPS-mottaker. Telefonene leveres som regel med en eller annen form for programvare for kart, og eventuelt guiding. Det fins svært mange alternative løsninger i omløp i dag. Noen av dem gratis, mens andre koster penger. Her kan du finne noen nyttige tips dersom du ønsker å prøve ut andre løsninger enn de som følger med telefonen din.

Ta bedre mobilbilder

Fotografering med mobilen er kanskje noe de fleste av oss har gjort i dag, men svært få vet hvordan man skal tyne maksimalt ut av telefonens kamera. På grunn av både størrelse og pris er som regel både linser og sensor i mobilkamera av begrenset kvalitet. Vi har laget en kjapp gjennomgang av triksene for å få mest mulig ut av mobilkameraet ditt.

annonse

Les også