Vil skattlegge SMS

Tekstmeldinger har blitt en av verdens mest populære kommunikasjonsmetoder. Verden over synker prisene på SMS til stadighet, noe som gjør de korte meldingene enda mer populære.

I likhet med Norge, er Italia ett av de landene hvor mobiltettheten har nådd over hundre prosent. Det betyr at det er minst like mange mobiltelefoner i Italia som det er italienere.

At Italias statsminister Silvio Berlusconi nå forsøker å bli like populær blant italienerne som tekstmeldinger, kan vi nok se bort i fra. Han har nemlig foreslått for landets senat å innføre en skatt på tekstmeldinger.

Skatten lyder på 1 Euro-cent per melding. I norsk valuta tilsvarer dette omtrent 8 øre per melding. Per i dag er gjennomsnittsprisen på en tekstmelding i Italia omtrent 80 øre.

Den nye skatten vil utgjøre omtrent 300 millioner Euro eller 2,3 milliarder kroner i året, og skal i følge Berlusconis lovforslag bidra til å dekke statens underskudd fra i fjor. Det italienske senatet skal i dag begynne på vurderingen av Berlusconis forslag til statsbudsjett og de over tre tusen nye vedtakene som medfølger.

Det er ikke mye applaus å spore verken blant italienerne eller bransjen. Piero Azzari, en student fra Roma er oppgitt:

- Dette tar virkelig kaka. Jeg sender tekstmeldinger for å spare penger, og nå vil de skattlegge det og? Det er ingen grense for hva politikerne i dette landet finner på for å presse deg som en sitron, sier han til Bloomberg.

Overhodet i Italias største telefonselskap, Marco Tronchetti Provera, trenger bare ett ord for å beskrive hva han mener om lovforslaget: Idioti.

James Walston, seniorproffessor i utenrikspolitikk ved det amerikanske universitetet i Roma, tar imidlertid Berlusconi og hans regjering i forsvar:

- Det kan virke som en spøk, men regjeringen er i knipe og må lete høyt og lavt for å finne nok penger, forteller Walston til Bloomberg.

- Man vet ikke om man skal le eller gråte på dette tidspunktet, sier han.

(Kilder: Bloomberg)

Les også
Nesten gratis SMS
Les også
Betaler ikke regningen
Les også
Protestér fra sofaen
annonse