Tek.no

Nyhet

Omstart? Aldri mer

1 Juli 2009 10:30

Windows-brukere flest er vant med hyppig omstart av datamaskinen, og selv om dette er blitt bedre i nyere versjoner må man fortsatt gjøre en omstart etter enkelte oppdateringer av operativsystemet eller drivere. GNU/Linux-brukere slipper heldigvis unna med omstart bare ved oppdatering av kjernen. Det har en stund eksistert teknologi for oppdatering uten omstart, også av kjernen, men slik teknologi har til nå ikke passet for mannen i gata. Heller ikke er den inkludert i noen av de store distroene. Men nå er det nye tider, i hvert fall om du er Ubuntu 9.04-bruker.

Ksplice annonserte tidligere denne uken i en pressemelding at de nå skal tilby Ksplice Uptrack-tjenesten gratis til alle Ubuntu 9.04-brukere for å vise frem hva deres teknologi kan tilby. Firmaer med behov for tilsvarende funksjonalitet på andre distroer oppfordres samtidig til å ta kontakt.

Ksplice Uptrack består av to deler: En programvareklient man installerer lokalt på maskinen som kan installere oppdateringer uten behov for omstart og en konverteringstjeneste sentralt hos Ksplice. Når det slippes oppdateringer til Ubuntu konverterer Ksplice disse slik at de kan installeres uten omstart for deretter å dytte dem ut til klientene.

Klienten legger seg som et ikon i panelet på samme måte som oppdateringsklientene vi kjenner fra Ubuntu og andre Gnome-baserte distroer og man velger selv om man ønsker automatiske bakgrunnsoppdateringer eller varsel om tilgjengelige oppdateringer og manuell installering. Klienten tilbyr også et terminalgrensesnitt.

For de som måtte være opptatt av krig, fred og politikk og sånn, er koden til klienten lisensiert under GPL og er tilgjengelig her. Koden går nok over hodet på de fleste av oss, og Ksplice advarer også om koden bare bør benyttes av erfarne kjerneutviklere.

Ksplice vil tilby og vedlikeholde denne tjenesten så lenge 9.04 er siste versjon av Ubuntu, og vil tilby ny versjon av tjenesten tilpasset neste versjon av Ubuntu straks denne er lansert.

Alt man behøver å gjøre for å installere Ksplice Uptrack og komme i gang er å laste ned .deb-pakken og installere på normalt vis. Enklere blir det ikke. For de som måtte ønske er det også mulig å inkludere Ksplice Uptrack i pakkebrønnen, et godt alternativ dersom man drifter et nettverk med en rekke maskiner. Instrukser for dette finnes her.

Og nei, man behøver ikke en omstart etter at Ksplice Uptrack er installert. Fra sekundet man trykker installer vil man altså aldri mer behøve en omstart.

(Kilde: pressemelding)

Les også
Unix-server vinner oppetidsundersøkelse
Les også
Nokia og Intel inngår mobil-Linux-samarbeid
Les også
Amazon slipper Kindle-kildekode
Les også
Novell planlegger "app store" for åpen kildekode
Les også
Raskere Linux-boot
Les også
Hva er det?
Les også
Mandriva er klar med våroppdatering
Les også
Ubuntu 9.04 klar torsdag
annonse

Les også