Tek.no

Nyhet

Nå krymper 3G-telefonene

Øystein W Høie
14 Juli 2005 20:30

Enhver som har holdt dagens 3G-telefoner i hånden, kan vitne om at det ikke er noen små, skjønne krabater man må hanskes med. 3G har hittil vært synonymt med store og klumpete telefoner, som sender tankene tilbake til eldre beist fra fordums tider.

Størrelse og vekt er viktig for mange, og ingen ønsker seg en større telefon enn nødvendig. Dersom det står mellom en lite, lommevenlig krabat og en slegge, er som regel valget enkelt. Nettopp derfor har nok 3G-modellene ofte kommet ut med svarteper når folk skal velge mobil.

Ferske tall fra EE-bransjen viste i juni at det kun var blitt solgt litt over 1000 stk 3G-telefoner her til lands. Det er en markedsandel på magre 1 prosent, og viser at bransjen ennå har et langt stykke å gå før de tredjegenerasjons modellene blir akseptert av markedet.

Akkurat det vil trolig forandre seg når neste linje med 3G-modeller nå ankommer butikkhyllene. Produsentenes nye yndlinger er nemlig ikke noe større eller tyngre enn helt ordinære mobiltelefoner, og skal være like lommevennlige som mobiltelefonen du eier fra før.

Her i Norge er det Samsung og Sony Ericsson som leder an i trenden mot mindre 3G-modeller. Begge de to produsentene har nye modeller av det svært så nette slaget på dørstokken.


(Klikk for større bilde)

Den første modellen vi får se i butikkene være Samsungs Z500. Dette er en nær eksakt kloning av produsentenes populære motetelefon E700, med samme mål og en nett vekt på 95 gram. Det gjør den til den minste 3G-modellen vi har sett på markedet til nå.

Og små og nette mål til tross, står ikke Z500 tilbake for andre modeller på markedet. Det er riktignok ikke noen Symbian-modell, men telefonen har alt av 3G-funksjoner som videotelefoni, TV-støtte og ikke minst høyhastighets kobling mot nettet i 384 kbps ned og 64 kbps opp.

Det interne minnet til modellen rommer hele 90 MB, og i tillegg kan man utvide dette med minnekort av type T-Flash. Disse finnes for øyeblikket i størrelser på opp til 256 MB.

Ellers kan Z500 by på det meste av funksjoner vi kan forvente fra en moderne mobiltelefon. Både blåtann og infrarød port er på plass. Det innebygde kameraet tar bilder i 1,3 megapikslers oppløsning.

Z500 har allerede dukket opp i prislistene til flere norske nettbutikker, og skal etter planen dukke opp i butikkhyllene allerede i august. Telefonen har per i dag en prislapp på rundt 3500 kr. Mer informasjon om den nye modellen finnes i vår artikkel om Samsungs 3G-nyheter.


(Klikk for større bilde)

Sony Ericsson har også gode kort på hånden i kampen om 3G-kundene. Produsentens nye modell K600i skal etter planen stille i en egen klasse, både når det kommer til størrelse og pris.

De eksakte målene til modellen er på 104 x 45 x 18 mm, og vekten skal ligge på 105 gram. Det er tall som like gjerne kunne stammet fra en vanlig andregenerasjons mobil.

Funksjonsmessig er dette en av de svakere 3G-telefonene vi har sett til nå. Det er for eksempel ikke mulig å bruke minnekort til å utvide det 37 MB store interminnet, noe som betyr at telefonen stiller med heller dårlig lagringskapasitet. Telefonen mangler også støtte for EDGE.

På den positive siden er modellen utstyrt med blåtann, infrarød port og 1,3 megapikslers kamera. Innebygget radio er også på plass, og telefonen kan i likhet med andre nye Sony Ericsson-telefoner kobles direkte til en datamaskin ved hjelp av en vanlig USB-kabel.

Sony Ericsson har tenkt å posisjonere K600 som en lavpriset 3G-telefon for folk flest. Vi har blitt lovet at modellen vil være det billigste 3G-alternativet der ute når den slippes på markedet i tredje kvartal.

Vi har allerede fått leke oss med K600, og du kan lese mer om de erfaringene vi gjorde oss i vår sniktitt på modellen.

Nokia satser skyvbart
Også Nokia har nye og mindre alternativer på lager. En modell som virkelig har potensiale for å gjøre 3G-telefoner til allemannseie er den nylig lanserte skyvetelefonen Nokia 6280.

I motsetning til de fleste andre 3G-telefoner vi har sett fra Nokia, har 6280 droppet Symbian OS til fordel for et vanlig, enkelt menysystem av samme sort som vi finner i vanlige telefoner.

Telefonen er også atskillig mindre enn det vi er vant til fra Nokia, med mål på magre 99 x 46 x 21 mm. Det burde være nok et moment som sikrer popularitet hos en større målgruppe.

Funksjonsmessig er dette en mye sterkere telefon enn både Sony Ericsson K600i og Samsung Z500.

Skjermen holder en sylskarp oppløsning på 240 x 320 punkter, og kameraet tar bilder i 2 megapiksler. Både blåtann og infrarød er på plass, samt ny Visual Radio-teknologi. Minnet kan utvides ved hjelp av minnekort i MiniSD-format, som finnes i størrelser på opp til 512 MB.

Og i motsetning til Samsung og Sony Ericssons modeller, vil 6280 være utstyrt med EDGE-teknologi. Dette sørger for at man kan opprettholde høye hastigheter mot nettet, også når man beveger seg utenfor allfarvei.

En akilleshæl hos 6280 er den lave batterilevetiden på kun 2,5 timer taletid, som er et absolutt lavmål blant 3G-modellene. Om det ikke skulle være en brems, er 6280 å få kjøpe i fjerde kvartal i år. Utsalgsprisen skal ligge på rundt 4000 kr.

Mer informasjon finnes i vår artikkel Ny 3G-Nokia i skyvbart format.

annonse

Les også