Nyhet

Jet-motor i mobilen?

Det har lenge vært snakk om at batteriene i håndholdte enheter i fremtiden vil bli erstattet av såkalte brenselceller, som både tar mindre plass og varer lenger enn tradisjonelle batterier.

Nå har enda et konsept dukket opp - nemlig jetmotorer, som er små nok til å passe inn i håndholdte enheter.

Den nye energikilden er i dag under utvikling av amerikanske ingeniører, som har greid å lage fungerende protomodeller av oppfinnelsen.

Jetmotorene vil bestå av en mikroskopisk turbin, som genererer strøm ved å rotere i en hastighet på rundt 100.000 omdreininger per minutt, samt en liten beholder med diesel som driver turbinen.

Det er det amerikanske forsvaret som mest sannsynlig vil bli de første til å prøve ut oppfinnelsen i praksis. Dagens soldater er nemlig utstyrt med en drøss av elektronisk utstyr, som for eksempel GPS-mottakere, bærbare datamaskiner og infrarøde briller. Problemet er at det ikke finnes batterier som varer lenge nok til at man kan bruke utstyret hvis man skal være lenge borte fra strømkilder.

Den turbinbaserte strømkilden vil kunne produsere nok energi til at håndholdte enheter brukes ti ganger lenger enn med et tradisjonelt batteri uten å gå tom for strøm. Når dette skjer kan man bare bytte ut dieselbeholderen, og enheten er klar til bruk igjen.

Det kan tenkes at det allikevel vil være en del ulemper med den kommende strømkilden. For eksempel vil vi tro at en turbindrevet mobiltelefon gir en god del lyd fra seg.

Prosjektet er som sagt under utvikling, og vil nok ikke dukke opp på det kommersielle markedet på mange herrens år. Den som venter på noe godt, venter allikevel ikke forgjeves.

Les også
En flaskehals
Les også
Sprit opp PDA'en
annonse