Tek.no

Nyhet

Ti tusen nordmenn mangler dekning

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, sier at forslaget om en mobilmilliard vil gi mye bedre dekning. Men ikke helt tilstrekkelig. (Foto: Telenor)
Einar Eriksen
27 Aug 2007 15:30

Telenor har regnet fram til at det vil koste to milliarder norske kroner å gi alle nordmenn mobildekning.

Telenor har vært i kontakt med samferdselsdepartementet, og etter møtet vil operatøren utfortdre seg selv på hva slags dekning de får for 1 milliard kroner. Det er nemlig denne summen Telenor trolig kan få for utbygging av nettet sitt.

Samferdselsdepartementet mener denne milliarden eventuelt skal brukes over sju år for å forbedre dekningen.

200 tettsteder mangler dekning

Totalt er det 200 tettsteder i Norge som mangler mobildekning. Da definerer Telenor et tettsted som et område på minst 50 innbyggere, der det kan være opptil 500 meter mellom husene.

Til Teleavisen sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, at 85 prosent av Norges flateareal har GSM-dekning utendørs, mens 99,86 prosent av befolkningen har mobildekning utenfor huset sitt. Tallene er ikke basert på målinger, men på datasimuleringer.

Utbyggingen omhandler vanlig GSM-dekning, og ikke 3G- eller super-3G. GSM900-teknologien vil benyttes, noe som er naturlig siden dette er den teknologien med lengst bølgelengde vi bruker i Norge og dermed også den som kan trenge best gjennom hindringer.

Sammenhengende dekning

- I grove trekk blir det mulig å gi sammenhengende dekning på alle riksveier i Norge. Alle fylkesveier og kommunale veier greier vi ikke dekke med denne summen, sier Bjørn Amundsen til Teleavisen.

For milliarden mener Telenor de kan dekke 2000 kilometer riksvei sammenhengende og 200 tettsteder med 50 personer eller mer. Det er Aust-Agder, Telemark og Nord-Norge som har flest steder med slike tettbygder, ifølge Teleavisen.

Utenom dette kommer kostnadene Telenor allerede har budsjettert for å skaffe sammenhengende dekning på alle stamveier i Norge, ifølge Amundsen.

- Vi gjør det billigere og bedre

Nordisk Mobiltelefoni reagerer på de høye kostnadene og den lange tidsperioden.

- I løpet av den syvårsperioden vi snakker om vil Ice allerede ha 100 prosent dekning for både bredbånd og mobiltelefoni. Og det er på et kommersielt forsvarlig grunnlag, sier administrerende direktør Matthias Peter i Nordisk Mobiltelefoni.

Peter sier også at han gjerne går i dialog med regjeringen eller Senterpartiet om hvordan Norge kan oppnå 100 prosent mobildekning i løpet av kortest mulig tid og til lavest mulig pris.

(Kilder: Teleavisen)

Les også
Ice bygger ut i Bergen
Les også
Strømbrudd drepte summetonen i Oslo
Les også
Leie av falske løfter om mobildekning
Les også
NetCom i tottene på Telenor
annonse

Les også