Tek.no

Nyhet

Her gjør SpaceX-raketten den historiske landingen

Se videoen av Falcon 9-raketten som lander på fast grunn for første gang.

SpaceX
Eigil Knudsen
22 Des 2015 09:39

Tesla-grunnleggeren Elon Musk sitt romselskap SpaceX har satt seg som mål å utvikle en rakett som kan lande seg selv etter å ha blitt brukt til oppskytning, noe som potensielt kan revolusjonere romfarten ved å gjøre utskytningene langt rimeligere.

Så langt har forsøkene med teknologien bestått i å lande rakettene på spesielle lektere på sjøen, noe som hittil ikke har gått så bra. For litt siden kunne vi melde at SpaceX ville prøve å lande raketten på fast grunn, og nå er forsøket gjennomført.

Ble direktesendt

Forsøket ble utført natt til tirsdag norsk tid ved Cape Canaveral i Florida, og ble en stor suksess. Det første trinnet av SpaceX' Falcon 9-rakett landet trygt på et eget landingsfelt få minutter etter oppskytningen.

Landingen fra en annen vinkel.
SpaceX

SpaceX-sjefen Elon Musk kunngjorde den vellykkede landingen i en egen Twitter-melding kort tid etter at begivenheten var et faktum. Hele seansen ble dekket i en timelang direktesending som nå kan ses i sin helhet på YouTube og hos SpaceX' hjemmeside.

Historisk

Dette er altså første gangen at SpaceX har klart å foreta den vanskelige, vertikale landingen av det første rakettrinnet, etter flere mislykkede landinger på flytende plattformer. Begivenheten regnes som historisk, og kan få store konsekvenser for romfarten fremover.

SpaceX' oppdrag denne gangen var å frakte 11 kommunikasjonssatelitter ut i rommet på oppdrag fra Orbcomm, som bekreftet den vellykkede oppskytningen på sine egne hjemmesider.

Under kan du se videoen fra oppskytningen. Selve landingen av Falcon 9-raketten starter på cirka 32:30.

Elon Musk har også store planer for Mars: Slik vil han legge forholdene til rette for liv på den røde planeten »

Les også
Med denne rakett-motoren skal Elon Musk frakte mennesker til Mars
Les også
Sjekk den heftige videoen fra Falcon 9-landingen
Les også
Nå får Tesla et digert musikkbibliotek
Les også
For første gang skal SpaceX forsøke å lande på fast grunn
Les også
Elon Musk forklarer hvordan han vil bombe Mars
Les også
Elon Musk: – Om 5 år får Tesla en rekkevidde på opptil 1 200 kilometer
annonse

Les også