Nyhet

Her viser Nvidia-toppsjefen frem neste GeForce-prosessor

«Pascal» byr på en rekke spennende løsning.

Under den årlige GPU Technology-konferansen gjorde Nvidia flere sprell, og blant disse var å vise frem et nytt verstingkort til 22 000 kroner – GeForce GTX Titan Z. Dette er et tokjernet monster som i bunn og grunn er to stykk GeForce GTX Titan Black sveiset sammen på samme kretskort, og har en virkelig imponerende spesifikasjonsliste.

I tillegg til å vise frem Titan Z trakk Nvidia også frem den kommende arkitekturen Pascal. Denne skal avløse Maxwell-arkitekturen (Ekstra), som Nvidia akkurat har tatt i bruk på billigkortet GeForce GTX 750 Ti.

Om alt går etter Nvidias plan skal Pascal komme på markedet i 2016. Kodenavnet på grafikkarkitekturen er hentet fra den franske matematikeren Blaise Pascal, og hentyder vel både det ene og det andre om prosessorens matematiske egenskaper.

Bedre minneløsning

Pascal kommer i 2016.Foto: Nvidia

Det er tre nye nøkkelegenskaper som Nvidia ønsker å trekke frem i lyset, og den første av disse er 3D-minne. Nvidia har valgt en løsning der man setter minnekretsene på høykant, og deretter en rekke slike lag. Dette gir langt flere minneceller på samme areal sammenlignet med den tradisjonelle løsningen.

Dermed kan Nvidia lesse på med mye mer minne om ønskelig. I tillegg vil veien mellom minne og grafikkprosessor bli kortere, noe som fører til raskere databehandling og bedre ytelse.

Den andre kjerneegenskapen er «Unified Memory», noe som går ut på at systemet kan byttelåne minne, alt etter hva som vil gi det beste resultatet. Det innebærer at grafikkprosessoren kan låne av systemminnet, og prosessoren kan låne av grafikkminnet.

Blaise Pascal

Blaise Pascal

Blaise Pascal

Blaise Pascal

Pascal kan klemmes inn på lite areal.Foto: Nvidia

Siste kjerneegenskap er det Nvidia har kalt for NVLink, og denne er ment å fjerne flaskehalsen som befinner seg på dagens systemer mellom grafikkprosessor og hovedprosessor. Per i dag går datatrafikken med rundt 16 GB/s, mens den med NVLink vil økes til hele 80 GB/s.

Nvidia benytter også sjansen til å vise frem en såkalt Pascal-modul. Her har de puttet inn en grafikkprosessor med Pascal-arkitektur og NVLink, alt i en pakke som bare er en tredjedel av normal størrelse.

Selve arkitekturen ellers snakket ikke Nvidia så mye om, men så er det også lenge til den kommer på markedet, og underveis kan det komme endringer.

Nvidia har lansert et spinnvilt skjermkort:
Møt GeForce GTX Titan Z »

(Kilde: Nvidia)

NVLink

Unified Memory

Unified Memory

Unified Memory

Les også
Nvidias nye Pascal-grafikkbrikke har 17 milliarder transistorer
Les også
Dette er Nvidias nye Maxwell-arkitektur
Les også
Nå har GeForce GTX Titan fått en kraftig storebror
Les også
GeForce GTX-sjefen: Det AMD gjør er frustrerende
Les også
Nå skal GeForce GTX Titan bli enda råere
Les også
– Nvidias nye GeForce kommer snart
annonse