Tek.no

Nyhet

Får hjelp med psykiske lidelser via videosamtale

Barn og unge slipper å reise til legekontoret for behandling.

Shutterstock
Vegard Haugen
27 Mar 2014 08:00

Barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP) har i en periode testet ut hvordan det fungerer å ha videokonferanse med barn og unge som sliter psykisk, melder Forskning.no. Testprosjektet har vist seg å være svært vellykket, både fordi pasienter får raskere diagnose og raskere behandling enn det som ellers ville vært tilfellet.

I mange deler av landet kan det være lang ventetid på denne typen behandling. Noen steder er også lang reisevei en betydelig hindring. Flere pasienter måtte angivelig se seg nødt til å ta seg fri en hel dag fra jobb eller skole for å møte til en samtale med en spesialist som varte i tre kvarter.

– Fungerer like bra

Ifølge Morten Borgen, prosjektleder for e-BUP ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin og barnevernspedagog ved BUP Narvik, har det blitt slutt på ventelister der de har testet ut ordningen. Han hevder dessuten at videokonferanse fungerer like bra til behandling og oppfølging av mange av pasientene.

– Vår erfaring tyder på at videokonferanse fungerer like bra som et faktisk møte. Barn og unge selv synes dette er uproblematisk, sier Borgen til Forskning.no.

– Mange er vant til å snakke med venner på Skype. Spesialistene var mer skeptiske. Det ligger inngrodd i oss at vi må møte pasienten ansikt til ansikt på et kontor, det er nytt og ukjent å møtes via videokonferanse. Men spesialistene ser at kvaliteten på møtet er like bra, legger han til.

Sikker løsning

En utfordring ved å bruke videokonferanse i behandlingen er å ha systemer som er sikre nok, for å kunne ivareta pasientens personvern. Flere norske kommuner kan derimot ikke bruke videokonferanse på tilsvarende måte i dag, fordi de ikke har nettverk som er kompatible med den tekniske løsningen de bruker, hevder Borgen.

Prøveprosjektet i Norge har gjort at både Sverige og Skotland også ønsker å prøve ut en tilsvarende ordning.

Forskere slår alarm om unge som spiller for mye:
– De ser spillelementer i den virkelige verden »

(Kilder: Forskning.no)

annonse

Les også