Til hovedinnhold

Galaxy Gear - flopp eller topp?

Analytikerne mener én ting, Samsung en annen.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Aktørene i elektronikkbransjen kaster seg over hverandre for å lage smartklokker. En av de mest kjente så langt, er Samsungs Galaxy Gear. Galaxy Gear har en rekke funksjoner som skal gi deg informasjon fra telefonen din på håndleddet, og i tillegg et innebygget kamera.

I en artikkel fra BusinessKorea, gjengitt av Apple Insider, går det frem at klokken kan være i ferd med å floppe. Samsung skal nemlig bare ha solgt 50 000 eksemplarer av Galaxy Gear – et tall som er betydelig lavere enn det analytikerne hadde i forkant av lanseringen. Disse salgstallene betyr omkring 800-900 enheter per dag, siden klokken ble tilgjengelig i markedet.

Samsung: – Vi har solgt 800 000 enheter

Nyhetsbyrået Reuters melder imidlertid at Samsungs egne salgstall så langt har kommet opp i 800 000 eksemplarer, og at dette har overgått Samsungs egne forventninger.

Hvorfor tallene er så forskjellige er foreløpig usikkert. En rekke medier har så langt referert til BusinessKoreas publiserte tall. Denne typen usikkerhet oppstår fra tid til annen, og noen av de vanligste årsakene er at enkelte medier oppgir lokale eller regionale tall.

I disse sammenhengene pleier også ordet "solgte" å by på problemer, ettersom det ikke sier om det dreier seg om salg til privatkunder, eller salg til elkjedenes lager rundt omkring i verden. Sistnevnte omtales vanligvis som "shipped units" av internasjonale nyhetsbyråer.

Ikke første gang

Klokken har allerede voldt Samsung litt hodebry. For en tid tilbake ble det meldt om svært høye returtall for klokken. Den store elkjeden Best Buy skal ha sett opp mot 30 prosent av kundene angre seg, og levere tilbake klokkene. For å finne ut hvorfor så mange angret seg, skal Samsung ha bedt Best Buy om å få tilbakemeldinger fra kundene.

Galaxy Gear ble lansert sammen med brettmobilen Galaxy Note 3 tidlig i september, under årets IFA-messe i Berlin. Innledningsvis støttet klokken utelukkende denne mobilen, men sammen med Android 4.3-oppdateringen rulles det ut støtte også på Galaxy S3, Galaxy Note 2, Galaxy Mega og Galaxy S4-modellene.

Misfornøyde anmeldere

I motsetning til de fleste andre smartklokkene på markedet, inkludert kjente modeller som Pebble og Sony SmartWatch 2 (Amobil.no), støtter Galaxy Gear utelukkende Samsung-telefoner.

Anmeldere har heller ikke vært helt fornøyde med klokken så langt. Det er spesielt den relativt høye prisen, og svak batteritid sammenliknet med konkurrentene, som har stukket seg frem i kritikken.

Les også: – Galaxy Gear føles som et nettbrett fra tidlig 2000-tall (Teknofil.no)

Ved siden av de mange modellene som er på markedet i dag, er det ventet at også Apple vil slippe en klokke, foreløpig kjent under navnet iWatch, i løpet av neste år.

I forkant av Galaxy Gear-lanseringen ble det spådd at Samsung og Apple ville være pådriverne i smartklokkeuniverset, og analytikerne i Juniper Research mente at salget av slike enheter ville være oppe i 36 millioner enheter årlig i 2018.

(Kilde: appleinsider.com, reuters.com)

annonse