Til hovedinnhold
NyhetStor test i Norden:

Toppmobiler får stryk i antennetest

Stor forskjell om du holder mobilen i høyre eller venstre hånd.

Montasje: Produsenter/Tek.no

På oppdrag for Nordisk ministerråd og de nordiske teleregulatørene, har forskere ved Aalborg universitet i Danmark testet ytelsen til 26 av de vanligste mobiltelefonene i Norden.

Bortsett fra at toppmodeller både finnes i topp og bunn av de ulike testene, er det vel så interessant å merke seg at det har svært så mye å si for dekningen om du holder mobilen i venstre eller høyre hånd, eller om du bruker hodetelefoner.

Og for å gjøre det vanskeligere å velge, er det ikke sånn at alle mobilene er dårligere på venstre side av hodet. Det er også store variasjoner fra mobil til mobil, avhengig av hvilket frekvensområde og teknologi som er i bruk akkurat der du er.

Les rapporten om mobiltelefonenes dekningsegenskaper her. (pdf)

Apple på bunn

Apples iPhone 6S Plus kommer ikke godt ut i antennetesten.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ett av de dårligste resultatene fikk toppmodellen fra Apple, iPhone 6S plus når den ble testet for tale i 900 MHz-båndet, holdt i venstre hånd. Denne mobilen hadde fem ganger bedre ytelse når verken hode eller hånd var i nærheten. Ifølge forskerne indikerer dette dårlig antennedesign.

Huawei P9 kom dårlig ut i 2G-målingene, men litt bedre i 4G-målingen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I test på høyre side av hodet plasserer den samme mobilen seg over midten av resultatlista, mens Huaweis toppmodell P9 er på bånn.

Apple-mobilene er i de ulike testene spredt over nesten hele resultatlista. Dog ikke med topplassering i noen av testene. Det kan derimot Samsung skryte av. Apples hovedkonkurrent har i flere av testene modeller på topp, blant annet fire topplasseringer for ulike variasjoner av Galaxy S7, i ulike frekvensbånd og ulike testoppsett.

Her kan du se rangeringen av mobilene da de testet de ulike 4G-frekvensene. Tre av mobilene i testen er ikke med i oversikten, ettersom de ikke støtter alle frekvensene:

Hva er testet?

Samsung Galaxy S7 Edge kommer godt ut i testen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det har lenge vært velkjent i mobilbransjen at ulike mobiler gir ulike mottakelsesforhold. De fleste av oss har nok opplevd å stå ved siden av en person uten dekning på sin mobil, mens du selv har brukbar dekning, eller omvendt.

Men hos mobiloperatørenes kundesentre kommer klagen om dårlig dekning, uansett om årsaken skulle være dårlig konstruksjon i selve mobiltelefonens design og antenneplassering. Det mest kjente eksempelet er nok Apples Iphone 4 fra 2010, som ble ubrukelig om den ble holdt på en bestemt, og høyst vanlig, måte. Løsningen ble en plastramme som isolerte mobilen fra hånda.

Det har vært, og er, umulig for mobiloperatørene å nå igjennom med informasjon til kundene om at valget av mobil har betydning for den opplevde dekningen. Det er noe av bakgrunnen for at forskere ved Aalborg Universitet har gjennomført tester for å kartlegge forskjellene mellom mobilene.

Et forskerteam, ledet av Gert Frølund Pedersen ved Aalborg Universitet, har levert rapporten "Mobile Phone Antenna Performance 2016".

Den siste testen er finansiert av Nordisk ministerråd og teleregulatørene, deriblant Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, og gir svært interessante resultater – i alle fall for radiofolket.

Forskerne har ved hjelp av et kunstig hode og to kunstige hender testet sending og mottak for 26 mobiler, samt test uten hode og hender, altså litt nærmere det du får når hodesett benyttes.

Testen er gjort med ulike mobilteknologier i alle de vanligste mobilfrekvensene. Altså må man forholde seg til resultatene i fem ulike frekvensbånd med tre ulike teknologier, samt ulike resultater for tale og mobildata.

Hvordan bruke testen?

De aller mest radiointeresserte av oss kan nok måle seg fram til hvilken mobilteknologi og hvilke frekvensområder som er mest aktuelle akkurat der vi bruker den mest. Det kan avgjøre valg av mobil – om ikke andre kriterier er viktigere.

Om testen i det hele tatt kan brukes til noe som helst overfor massemarkedet, er usikkert. Det mest håndfaste – bokstavelig talt, er at testen kan brukes til å rådgi folk om at det faktisk kan gjøre veldig stor forskjell å flytte telefonen fra venstre til høyre side av hodet, om forbindelsen er dårlig.

Hva bør gjøres?

Forskerne slår fast at variasjonene er svært store, og da særlig for taletjenester, i mindre grad når det gjelder mobildata.

– Variasjonen i ytelse mellom å ha mobilen i venstre eller høyre hånd er svært stor for mange av mobilene. Dette viser at antennedesignet ikke tar hensyn til signaltap i ulike brukssituasjoner. En god antennedesign har lavt tap i både høyre og venstre hånd, mener forskerne.

For mobildata betyr en reduksjon på sju dB at en datahastighet på én Mbit/s reduseres til 0,2 Mbit/s. Altså at det tar fem ganger lengre tid å laste ned en fil via nettverket. 80 prosent av mobilene har mindre tap enn sju dB når det gjelder mobildata.

Konklusjonen fra forskerne er at deres anbefaling er at eksempelvis ETSI lager en minimumsstandard for kommunikasjonen en mobil må tilfredsstille. Alternativt bør testresultatene for hver mobil være offentlig tilgjengelig, slik at forbrukerne kan ta hensyn til dem når de skal kjøpe ny mobil.

Det gjelder også å ha god dekning:
Tidligere i år fant vi ut hvem som har best dekning i hele Norge »

annonse