Til hovedinnhold

Datalagringsdirektivet skrotes i Norge

Det bekrefter samferdselsministeren.

Regjeringen har skrotet datalagringsdirektivet. Det bekrefter samferdselsdepartementet overfor Hardware.no. Statsråden var selv ikke tilgjengelig for kommentar fredag ettermiddag, men Dagbladet har rukket å intervjue ham før påskeferien brøt løs.

– Når vi har lagt saken på is, er det ikke vits i å utrede noe som ikke eksisterer. Nå må vi begynne på saken fra scratch, sier en fornøyd samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til Dagbladet.

Vil forsinke eventuell innføring

Meldingen om at arbeidet med å innføre en norsk versjon av DLD nå er lagt på is kom til Stortinget i dag, gjennom et brev fra Statsministerens kontor. Her står det at man vil gå grundig gjennom dommen fra EU-domstolen, for å se om det må gjøres endringer i reglene som ble vedtatt i Norge i 2011. Det forklarer avdelingsdirektør Jørn Ringlund i Post- og teleseksjonen i samferdselsdepartementet til Hardware.no.

– Så det vil ikke bli fremmet noe forslag om en ny kostnadsfordelingsmodell. Man skal rett og slett sette seg ned og vurdere konsekvensene av at DLD er kjent ugyldig, og dette vil i alle fall forsinke implementeringen av nasjonale regler, forklarer han.

– Nå er det tilbake til tegnebrettet

Torgeir Waterhouse, direktør for Internett og nye medier i IKT-Norge, er en av mange som er veldig fornøyde med nyheten. Han er imidlertid også klar på at han mener dette var det eneste fornuftige å gjøre.

– Man kan ikke komme med noen modell for kostnadsfordelingen nå, fordi man vet ikke hva man skal innføre. Men når det er sagt, det eneste fornuftige at staten tar regningen hvis de ender med å bestille noe som likner på DLD, fastslår Waterhouse.

Han er også klar på at til tross for at ord som «vurdering» har blitt brukt, er det neppe noen fare for at datalagringsdirektivets norske variant kommer til å se dagens lys – i alle fall ikke uten store forandringer.

– Uansett hvilke ord man bruker; om man kaller det vurdering eller skroting, så er realiteten at hele prosessen i Norge er basert på et EU-direktiv som nå er ugyldig. Så i realiteten er situasjonen at man må tilbake til tegnebrettet. Dette er også bra, det er å ta ansvar, slik som en venter at venter at regjeringen skal gjøre, sier Waterhouse.

Selv om statsminister Erna Solberg har sagt til Dagbladet at hun fortsatt ønsker seg en datalagringslov, kan det altså tyde på at den blir mindre inngripende enn det lovverket som en rekke organisasjoner har kjempet mot siden debatten først startet.

EU-domstolen som felte direktivet la nemlig aller mest vekt på at det la opp til en konstant masseovervåkning av hele befolkningen. Dette ble vurdert som å være altfor inngripende i folks privatliv, og har også vært et av hovedargumentene til DLD-motstandere som organisasjonen Digitalt Personvern.

Les mer om hvorfor EU-domstolen fant direktivet ulovlig:
Domstolen slaktet hele loven »

Les også
Flere telegiganter har nå begynt å lagre informasjon igjen
Les også
Fordømmer retten til å bli glemt av søkemotorene
Les også
iPhone-deler stoppes i tollen
Les også
Snart kan du fjerne deg selv fra Google-søk
Les også
Google må slette personlig informasjon om deg
Les også
Tok datalagring-dom i egne hender
Mer om
annonse