Ta en tur til Genifabrikken

Sommeren er i full gang og det er en tid da barna helst skal aktiviseres når skolens dører holder stengt. Men det er ingen grunn til at ikke du også skal ha det moro. Vi sjekket derfor ut hva Teknisk museum har å by på.
Se flere bilder fra museet her.
En gåtur fra Oslo sentrum
Teknisk museum har siden 1986 ligger like utenfor Oslo sentrum. En spasertur langs Akerselva opp til Kjelsås, så er du fremme ved det som kan anses for en oase for teknologiinteresserte. Men du trenger ikke være veldig opptatt av teknologi for å ta turen hit. Teknisk museum har nemlig langt mer enn bare watt og ampere å by på.


Etter å ha gått langs Akerselva kan du på museet se maskinene som tidligere var i drift langs Oslos blodåre.
Verdens eneste vannfylte kino
Kommunikasjonsrådgiver Camilla Marie Klevstrand tok oss med på en runde for å vise utstillingen, og det første vi fikk beskjed om var å ta av oss sommerskoene og få på oss støvlene. Deler av museets utstilling er nemlig dekket med et lag med vann. På utstillingen Klima X, som ble satt opp i desember i fjor og som skal stå i to år, er det nemlig klima som står i fokus.
- Museets formål handler i stor grad om å formidle informasjon til publikum. Med denne utstillingen ønsker vi å vise besøkende hva som i realiteten skjer om den globale oppvarmingen fortsetter og polene smelter. Ved hjelp av alle sansene vil folk her selv få oppleve dette, forklarer Klevstrand mens hun vasser fremover i vannet som så vidt holder seg under støvlekanten.


Kommunikasjonsrådgiver Camilla Marie Klevstrand leker seg på jobb. Hver dag.
Som andre besøkende kommenterer er ikke dette den delen av museet hvor du har mest lyst til å gå i bakken. Men det er ikke fritt for at teknologien også kommer inn her. Utstillingen tilbyr deg å kjøre rundt med radiostyrt båt. Denne kan du parkere inn i små hulrom i stolpene som står rundt. Med dette starter du opp en film som forteller deg om klimaet. Ikke minst er utstillingen utstyrt med en egen kino, trolig verdens eneste hvor gulvet er fylt med vann.
- I kinoen viser vi tre filmer vi selv har fått produsert. En av filmene har blitt plukket ut til å vises på kortfilmfestivalen i Toronto, forklarer Klevstrand stolt.
Selv har hun slett ikke noe i mot jobben, hun kan uten tvil påstå at hun har en morsom jobb. Det er få andre som kan skryte av å ha en jobb hvor kreativiteten får så fritt spillerom.
- Folkene her brenner for jobben, og det kommer stadig opp nye ideer for utstillinger som settes opp, sier hun fornøyd.


Teknisk museum kan by på det som trolig er verdens eneste vannfylte kino.
Gøy på sommerskole
Det er slett ikke bare de ansatte som fryder seg på museet. På vår tur gjennom utstillingene kommer vi over barn som deltar på årets sommerskole. Sommerskolen arrangeres av Teknisk museum i sammarbeid med Forskerfabrikken. Her bruker barn en uke av sommerferien på å eksperimentere, lære og leke. Når vi kommer inn er barna godt i gang med å lage sine egne vindmøller.
- Mange av de som er med her er her fordi de har en interesse for naturfag, men det finnes også de som sier de har fått ordre av mamma om å bli med. Nå når vi er i gang tror jeg de slett ikke syns det er så ille at mamma ga beskjed om at de måtte bli med, forklarer kursleder Hanne fra Forskerfabrikken.
Og barna nekter ikke for at det hun sier er sant, tvert imot forteller de ivrig at dette er noe de godt kan forstette med. Stort mer har de ikke tid til å si der de dypt konsentrert klipper ut blader til vindmøllene.


Barna på sommerskolen lærer hvordan de kan skape energi via vindkraft.
Gøy for både deg og barna
Teknisk museum har i alt 12.000 kvadratmeter med utstillinger. I sine samlinger har de godt over 50.000 gjenstander og kan ifølge Klevstrand trolig satt opp en rekke flere utstillinger om de hadde plass og tid. I alt har de i dag 15 permanente utstillinger og ved siden av en rekke midlertidige. Men utstillingene her er ikke som på de fleste andre museer. Her er det slett ikke slik at du må betrakte gjenstandene på avstand. Tvert imot har museet lagt stor vekt på interaktivitet slik at her kan du trykke, klemme, eksperimentere og leke.


Museet er ikke bare for de små.
Om du vil kan du ringe en ukjent fetter i USA og se hvordan din samtale flyr gjennom luften i rekordfart, eller du kan teste ut hvor mye vann du må pumpe for å få strøm nok til en Playstation. Det siste er det de færreste som har tålmodighet til å klare. Likevel er det en populær prøve for både store og små. Og at det ikke bare er de små som har det moro kan Klevstrand bekrefte.
- Det er tydelig at også de voksne har stor glede av å prøve ut og leke seg, men jeg mistenker mange for å tro at de må ha et alibi for å komme hit. Det er det ingen grunn til, for det er mye å oppleve også når du ikke har barn du kan få med, forklarer hun.
Skulle til Belgia, havnet i Telemark
I utstillingene er det også mulig å se de første transportmidlene som kom til Norge, blant annet luftballongen som dukket opp i telemark i 1870. Ombord var et par franskmenn som flyktet fra beleiringen av Paris. Planen var å lande i Belgia, men da de til slutt landet i norsk ødemark hadde de ikke anelse om hvor de var. Den første norskbygde datamaskinen Nusse er også behørig på plass, men om du heller vil se skjelettet av siamesiske tvillinger, eller kulehullene fra det uoppklarte mordet på Edvard Rustad i 1934 er det også fullt mulig for tiden. Teknisk museum satser på en salig blanding av teknikk, vitenskap, medisin og samfunnet for øvrig.


Nasjonalt medisinsk museum har en egen avdeling hos Teknisk museum. Her kan du blant annet se skjelettet av siamesiske tvillinger.
Planlegger C.S.I.-utstilling
Om du er spesielt glad i mord og mysterier har Teknisk museum en virkelig godbit klar til høsten. Da får de en egen utstilling hvor publikum selv kan være med å etterforske et drap i beste C.S.I.-stil, men trolig uten Hollywoods overdramatiske dramaturgi.
- Utstillingene byttes stadig ut og vi er opptatt av å jevnlig kunne presentere noe nytt. Så om du var her i fjor og tenker at det ikke er noen grunn til å komme tilbake i år, så går du virkelig glipp av noe, reklamerer Klevstrand.
Moro med vitenskap
I tillegg til selve utstillingene kan teknisk museum også by på mye andre aktiviteter. Et av deres mest populære områder er Vitensenteret, som nok er det de fleste husker best etter et besøk her. I dette området er det lov å leke og lære for å forstå fysikken og teknikkens verden bedre. Området er fylt opp med de merkeligste maskiner og apparater. Blant annet kan du selv styre lyset for å få flyene til å gå rundt.
- Disse maskinene må tåle en del påkjenninger, så de må så og si bygges idiotsikre, forklarer Klevstrand.


Herman og Silje styrer lyset for å gi energi til flyene i taket. Silje har vært på museet før og fikk mast seg til å ta turen tilbake.
Flere aktiviteter
Foruten dette kan også museet by på aktiviteter stort sett hele dagen. Her kan du få lov å lage enorme såpebobler, late som om du evakuerer fra en oljeplattform, utforske verdensrommet i Planetariet, se på kjemishow, lage ditt eget papir eller programmere din egen robot. Det er ikke uten grunn at de voksne sender misunnelige blikk på barna som får oppleve såpeboblene fra innsiden.


- Det morsomste er å grise litt, sier såpebobleansvarlig Sigrun, og heldigvis er nettopp det jobben hennes.
- Teknisk museum handler om å skape en helhetlig opplevelse samtidig som vi gir folk lærdom. Dette ønsker vi å gjøre på en måte slik at flere generasjoner kan komme og utforske og lære sammen. Forhåpentligvis er barna genier når de går ut døren, forklare Klevstrand med et smil om munnen.
Om du virkelig blir et geni av å ta turen til Kjelsås er ikke helt garantert, men at du får deg en opplevelse som kan være morsomt både for barn og voksne tviler vi ikke på. Ikke minst slipper du unna lange køer og barn som blir kvalme av karuseller og store mengder godteri. Så om du planlegger en dag sammen for hele familien er dette et godt tips, samme om du er teknologifrelst eller ikke.
En tur på museet koster 80 kroner for voksne, og 40 kroner for barn. Museet har sommeråpent alle dager fra 10 - 18.
Se flere bilder fra Teknisk museum her.
Du kan lese mer om museet og deres sommerprogram på deres hjemmesider.
Denne artikkelen ble første gang publisert 28.06.2008.

Les også
Få utbytte av regnværsdagene
Les også
Lite å gjøre i påsken?
Les også
Vil kalle opp asteroide etter norsk skole
Les også
Slik har du aldri sett månen
Les også
Kan døve bruke mobiltelefon?
Les også
Kos med robotdinosauren
Les også
Denne roboten vil du ikke ha
Les også
Verden går under i dag
Les også
Til krig med flygende tallerkener
Les også
10 datamaskiner som forandret verden
Les også
De ti beste Firefox-utvidelsene
Les også
Slik blir jobben morsommere
Les også
Er det et fly? Er det en båt?
Mer om
annonse