Til hovedinnhold

De verste mobiltruslene

For det er ingen tvil om at jo mer avanserte mobiltelefonene blir jo mer interessant er det for hackere å angripe dem. Sikkerhetsselskap F-Secure har oppsummert hva de største mobiltruslene har vært i årets tre første måneder, ifølge svenske PC för Alla.
Holder telefonen gissel
F-Secure har blant annet funnet det de kaller verdens første mobile trojaner, Kiazha, som skal holde mobiltelefonen som gissel. Brukeren laster ned en masse virus som kamufleres som et ufarlig program.
For å få renset telefonen må eieren betale syv dollar via en online betalingstjeneste.
Enkel å oppdage
Det har også dukket opp en mobil orm, som spres via MMS og Bluetooth. Den gjemmer seg ved å fremstå som en mediefil, men er i stedet et program som kan kjøres på Symbian Series 60-mobiler. Blant navnene som denne ormen har brukt er beauty.jpg, sec.mp3 og love.rm.
Alle filene ber brukeren om å installere noe. Dette skal være helt unødvendig da ufarlige mediefiler aldri vil installere noe. Ved å nekte å installere slike filer vil brukeren ikke bli angrepet.
Angriper minnekort
Nå er også minnekort i faresonene for ondsinnede angrep. HatiHati er en program som sprer seg via MMC-minnekort.
Når den har klart å kopiere seg selv til et nytt slikt minnekort sender den av gårde forhåndsdefinerte MMS-meldinger, noe som kan betyr at brukerens mobilregning blir større enn ventet.
Lager brannmur
Det er kanskje ikke overraskende at sikkerhetsselskapet i nesten samme åndedrag annonserer sitt nye antivirusprogram for Windows mobiler. F-Secure har nemlig fortalt at de snart kommer med en ny versjon av Mobile Security til Windows Mobile.
I tillegg til vanlig virusbeskyttelse og antispionasje har programmet også blitt oppgradert med egen brannmur. Denne beskytter mobilen når den tilkobles til offentlig tilgjengelige Wifi-nettverk.
Programmet skal dukke opp i løpet av andra kvartal i år, skriver PC för Alla.

Mer om
annonse