Til hovedinnhold

Piratpartiet inntar EU-parlamentet

I går kveld ble det holdt avstemning om hvem som skal sitte i EU-parlamentet i tiden fremover. I Sverige har Piratpartiet den siste tiden jobbet hardt for å fremme sine saker, i dag kan de innkassere seieren.

Halvt prosent unna to seter

Med 7,1 prosent av de totale stemmene i Sverige får Piratpartiet sin førstekandidat, Christian Engström plass i Europaparlamentet i tiden fremover. Sammen med Socialdemokratene, Moderaterna, Folkpartiet og Miljøpartiet skal de da representere Sverige i Europaparlamentet fremover. Piratpartiets representant i Norge, Egil Möller, er ikke overraskende svært fornøyd med seieren.

- Det eneste som er litt sørgelig er at vi kom ekstremt nære for å få to mandater. Jeg tror det var snakk om kun et halvt prosentpoeng. Men det er helt klart fantastisk å få komme inn og være med å kunne påvirke EU fremover, forteller han til Teknofil.

Mange vil unektelig riste på hodet over dette. Bare navnet piratpartiet gir nok mer konnotasjoner til barnslige leker enn alvorlig politikk. Andre som er litt mer inne i IT-verdenen vil nok også se for seg at her skal det jobbes for gratis musikk til folket uten at artistene skal få betalt et rødt øre. Möller påpeker at slike holdninger ikke bare har misforstått eller ikke satt seg inn i Piratpartiets formål, men også er direkte feil.

- Fildelingsdebatten er kun en av svært mange saker vi jobber med. I vårt partiprogram har vi tre grunnstener som er kultur, kunnskap og personvern. Vi har selvfølgelig et spesielt engasjement ovenfor patentretten, men her er vi også opptatt av andre ting en kultur, vi er vel så opptatt av medisinpatenter. Vår ideologi handler i bunn og grunn om retten til informasjon og kunnskap og ikke minst privatliv. I dagens IT-samfunn er tilgang til kunnskap og informasjon svært viktig, påpeker Möller.

Satt fokus på ekte saker

Piratpartiet har den siste tiden fått en enorm oppslutning i Sverige og målt ut fra medlemstall er de i dag like store som Høyres søsterparti Moderatene. Mye av oppmerksomheten skyldes uten tvil rettssaken mot guttene bak Pirate Bay, men Möller tviler på at det er denne rettssaken alene som har medført at piratene nå får sitt eget sete i Europaparlamentet. Han tror Piratpartiet har tatt for seg saker i valgkampen som viser hva dette valget faktisk dreier seg om.

- Det var ikke vår feil at Prate Bay rettssaken gikk like før valget og vi fikk unektelig en god del oppmerksomhet på grunn av denne, men vi får ikke syv prosent av stemmene på dette alene. Jeg tror Piratpartiet har maktet å sette fokus på saker som faktisk skal behandles i Europaparlamentet, mens mange av de andre partiene forsøkte å gjøre det til en valgkamp om innenrikspolitikk. Vi bidro derfor til å føre diskusjonen inn mot EU-politikken og jeg tror vi helt klart har maktet å øke valgdeltakelsen blant de unge. For mange av de andre partiene vil det nok ringe en varselklokke nå som de nok vil ta med seg til neste EU-valg, sier Möller.

Alt i alt var valgdeltakelsen i EU på fattige 43 prosent, noe som er rekordlavt. Det var nettopp dette piratpartiet også hadde i tankene da de gikk inn for å drive en effektiv valgkamp frem mot dette valget. Det krever langt mindre å nå høyt opp om det er færre stemmer som må sankes inn. Möller tror likevel at Piratpartiet vil stille langt bedre ved neste svenske riksdagsvalg.

- Jeg tror vi definitivt vil kunne stille sterkere ved neste riksdagsvalg og jeg tror vi har en rimelig sjanse også her. Vår valgkamp føres der de andre partiene ikke er via nett, blogger og diskusjonsforum. Det er også nettopp her de sakene vi jobber med diskuteres, forteller Möller.

Vil jobbe for personvern og fritt Internett

Alle som håper at Piratpartiet nå vil gå inn for fullstendig frislipp av fildeling innen EU vil nok bli skuffet. Partiet jobber for mest mulig tilgang til kultur, men på en måte som gavner både forbrukere og artister. Det er derimot ikke disse sakene som er mest presserende. Ifølge Möller er det viktigste akkurat nå å ta for seg arbeidet med den nye Telekom-pakken. I denne pakken foreslås de at nettilbydere kan utestenge kunder fra nett om opphavsretten brytes. Flere har reagert på dette og det har blitt utarbeidet tillegg som skal begrense en slik utestengelse fra nettet. Piratpartiet vil på sin side jobbe hardt for at folks nettilgang ivaretas lover Möller. Ifølge han er det for tiden em mengde slike saker på trappene som Piratpartiet vil fokusere på.

Det spørs derimot om Piratpartiet vil bli mottatt med åpne armer i Europaparlamentet. Seieren i går ble feiret med piratflagg på scenen og strategiene deres er nok noe utradisjonelle i forhold til andre partier som har vært med i det politiske spillet lenger. Möller tror derimot Piratpartiet etterhvert har fått og vil videre få mer respekt hos de andre partiene.

- Dette har gått langsomt, men noe av den største jobben vi har er nettopp å opplyse andre partier og politikere om hvorfor de sakene vi kjemper for er så viktige. Mange politikere forstår ikke Internett og den informasjonsutvekslingen som foregår her og at den må ivaretas, påpeker Möller. - Men det er klart at det er mange som ser oss som et tulleparti, men du får ikke syv prosent av stemmene om du kun fjaser rundt. Vi er høyst seriøse, påpeker Möller til slutt.

I skrivende stund er det klart at Piratpartiet har sikret seg ett mandat i Europaparlamentet, samtidig ligger det an til at partiet vi kunne få en ekstra plass som en følge av Lisboa-traktaten. Denne personen vil få observatørstatus inntill traktaten ratifiseres.

Mer om
annonse