Sjokkregningene skal bort

Telenor og NetCom jobber begge med løsninger som skal hindre sjokkregninger på mobildata i utlandet

Pakkepris

- Vi har innført en løsning som lar deg laste ned 100 MB data for 300 kroner samme hvor i Europa du befinner deg, forteller Øyvind Vederhus i NetCom. Prisgrensen slår inn når du har lastet ned 10 MB data. Frem til da koster datanedlastingen 30 kroner per megabyte, samme hvor i EU du befinner deg. Etter at 100 MB er lastet ned betaler du 10 kroner per megabyte.

Men løsningen gjelder bare for en dag. Neste dag er det på’n igjen, så om du skal være lenge borte kan det bli dyrt nok likevel. Og tilbudet gjelder bare i EU-landene. Reiser du til USA, Afrika eller Østen gjelder tilbudet ikke.

Sperre

Også Telenor jobber med teknologiske løsninger for å komme sjokkregningene til livs. Det bekrefter informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum, som ikke kan si noe om når en slik løsning kan være klar.

- Nå er det ikke så mange som opplever slike sjokkregninger, og antallet tilfeller går ned i takt med at folk lærer seg hvor dyrt det er med mobildata i utlandet, sier Lessum. Han mener også at Telenor har vist ansvar og strukket seg langt i de tilfellene der slike regninger er dukket opp. – Vi går igjennom hvert enkelt tilfelle, og i flere saker har vi ettergitt regninger, sier Lessum. I slike tilfeller påføres Telenor et tap, fordi selskapet må betale operatøren deres kunde har roamet hos.

EU-priser

Senere i år kan det uansett bli billigere å surfe i EU, ettersom EU vil sette et tak på hvor mye en operatør kan kreve av en annen for roaming. Prisen mellom operatørene er satt til maks 8 kroner per Megabyte, men hvor mye operatørene vil kreve av sluttbrukerne er ikke klart.

Den enkleste måten å unngå stygge regninger på er enn så lenge den samme. La den moderne nettsentriske mobilen ligge hjemme, og ta med deg en enklere mobiltelefon på ferieturen. Og om du ikke klarer deg uten favorittmobilen, så kan du kjøpe et kontantkort i landet du ferierer i.

Les også
Slik skrur du av dataroaming
Les også
Lopper deg på utenlandssamtaler
Les også
Operatørenes hete ferietips
Les også
Unngå prissjokk i ferien
Les også
- Operatørene må tillate VoIP
Les også
Krim og snadder på mobilen
Mer om
annonse