Tek.no

Nyhet

Nytt system lager 3D-video av vanlig 2D-video - i sanntid!

MIT-forskere brukte dataspill-teknologi i oppsiktsvekkende, ny løsning.

MIT/YouTube
9 Nov 2015 09:45

Som kjent går det an å konvertere filmer og TV-serier som i utgangspunktet er laget i vanlig 2D til 3D, men dette er teknikker som krever mye ressurskrevende triksing og miksing i etterkant. Nå har forskere laget en løsning som konverterer 2D-TV-bilder til 3D i sanntid.

Den nye løsningen ble utviklet ved det kjente teknologiuniversitet MIT i USA, og benytter intet mindre enn dataspill-teknologi.

For å produsere 3D-bilder må man som kjent bruke to ulike bilder av samme motiv som sendes til hvert sitt øye for å oppnå 3D-effekten. I utgangpunktet er det derfor umulig å få til en 3D-effekt på levende bilder som kun er tatt opp med ett kamera.

Brukte FIFA 13

MIT-forskerne fant imidlertid en kreativ og fiffig måte å komme rundt dette problemet på ved hjelp av et dataspill, nærmere bestemt den svært realistiske fotball-tittelen FIFA 13.

Det forskerne gjorde var å kjøre spillet om og om igjen mange ganger, mens de brukte et program til å ta og lagre skjermbilder av spillet underveis, en prosess som til slutt endte opp med flere titalls tusen bilder.

Siden spillet genererer et detaljert 3D-kart av fotballbanen, var forskerne på denne måten i stand til å hente ut en stor mengde realistisk dybdeinformasjon fra fotballbanen fra alle mulige vinkler.

Skal være svært overbevisende

Når den vanlige todimensjonale TV-overføringen kjøres, leter systemer deretter etter de skjermbildene som best stemmer overens med de løpende TV-bildene, for så å kombinere dybdeinformasjon fra skjermbildene med TV-bildene på en slik måte at det oppstår en 3D-effekt.

Ifølge MIT skal effekten både være meget ovebevisende og helt uten visuelle forstyrrelser. En ulempe er imidlertid at konverteringen for øyeblikket tar cirka én tredjedels sekund, noe som er ganske mye, men ifølge forskerne kan bildene prosesseres parallellt, noe som reduserer forsinkelsen betydelig.

Det jobbes imidlertid ennå med å få ned forsinkelsen ytterligere. Når vi eventuelt får se teknologien er høyst uvisst, men om den en gang blir kommersialisert kan det godt være 3D-TV-ene straks blir mer aktuelle for mange. Under kan du se løsningen i praksis, men om du vil se det i 3D må du altså være i besittelse av et par 3D-briller.

3D-teknologien har også nådd mobilene: Googles «3D-synteknologi» har nå fått et knippe interessante apper »

(Via International Business Times)

Les også
Nå er det nytt håp for de brillefrie 3D-TV-ene
Les også
Tar i bruk «3D-syn» på mobilen
annonse