Tek.no

Nyhet

Nå har AMD gått forbi Nvidia

Men det er faktisk Intel som er kongen av grafikkmarkedet.

21 Aug 2014 06:00

I den evigvarende kampen om kundenes penger har vi egentlig kunnet melde om gode tider for flere av de større brikkeaktørene, noe som er interessant nok. Intel tjener visst penger som gress, og AMD går omsider med overskudd. Skjermkortkjempen Nvidia slår seg også på brystet med gode tall for både inntjening og omsetning.

Men dersom vi koker det ned til knivingen om andeler og enheter i skjermkort- eller grafikkmarkedet, er det naturligvis ikke regnbuer og lyserosa enhjørninger så langt øyet kan se – for at noen skal være vinnere, må andre tape.

Og i årets andre kvartal er det AMD som er den største høvdingen når det kommer til skjermkort, meldes det i en rapport fra det amerikanske konsulentselskapet Jon Peddie Research, som jo prøver å holde et godt øye med slike ting.

AMD har nemlig økt antallet solgte enheter med 11,1 prosent i forhold årets første kvartal. Nvidia henges på sin side ut som den store taperen med en reduksjon på 8,3 prosent i samme periode.

I praksis fører dette til at AMD for alvor har passert Nvidia i markedsandeler – mens de i forrige kvartal lå side om side.

Foto: Jon Peddie Research

Ettersom tallene regner med integrerte grafikkløsninger, er det dog Intel som fremstår som den store markedslederen. De hadde 4,1 prosent økning i antall enheter sett mot første kvartal, og har nå i overkant av to tredjedeler av markedet.

Totalt sett økte bransjen leveransene med 3,2 prosent i forhold til første kvartal.

Stadig mer integrert grafikk

Tallene fra JPR inkluderer både integrerte og dedikerte grafikkløsninger i stasjonære og bærbare datamaskiner – inkludert Chromebooker – samt hybrider og nettbrett med x86-prosessor. Grafikkløsninger som har funnet veien til servere, spillkonsoller og ARM-nettbrett er ikke tatt med.

Foto: Jon Peddie Research

En annen interessant sak er at det er stadig flere datamaskiner som klarer seg på de integrerte grafikkløsningene. Kun 32 prosent av datamaskinene i andre kvartal var utstyrt med dedikert skjermkort, noe som bør bety at 68 prosent av PC-ene kun har integrert grafikk.

Dette er et fall på 3,6 prosent for dedikerte grafikkløsninger, og verst har det gått ut over skjermkort til stasjonære datamaskiner – her snakker vi om en nedgang på hele 17,5 prosent.

På den annen side økte altså leveransene av grafikkløsninger totalt sett, da hovedsaklig med integrerte løsninger til bærbare datamaskiner. I denne kategorien økte leveransene fra Nvidia med 6,9 prosent og AMD med hele 30,6 prosent i forhold til årets første kvartal.

Mange venter på en ny toppmodell:
Skal ha røpet når GeForce GTX 880 kommer >>>

Kilde: Sweclockers

Les også
Pengene renner inn for Nvidia
Les også
AMD sliter fremdeles – nå skal det kuttes i stillinger
Les også
Intel håver inn penger
Les også
Skjermkort-kongen med solid inntjening
Les også
Gigabyte-sjef skal ha røpet når GeForce GTX 880 kommer
Les også
– Nvidia slipper ny toppmodell neste måned
Les også
Skjermkortsalget stuper – og to har forsvunnet helt
Les også
Intel har kapret mer av grafikkmarkedet
annonse

Les også