Til hovedinnhold

– Den dresskledte sjåføren åpner døren for deg

UberBLACK skal være noe litt annet enn det du opplever med Taxi.

Taxi-utfordrerne i Uber lanserte på onsdag to tjenester i Oslo. UberPOP og UberBLACK er navnene, og startskuddet for tjenestene har alt rukket å vekke reaksjoner. Uber har imidlertid flere tjenester på verdensbasis, og er aller mest kjent for Uber X. Dette Uber-tjenesten som har mest til felles med en vanlig drosjetjeneste. Du bestiller en helt vanlig bil, med sjåfør, som kan bringe deg fra punkt a til b for en svært lav pris. Dette er ikke den som nå har kommet til Oslo.

Uber X skal være billigst i Stockholm

Tjenesten ble rullet ut i Stockholm tidligere i år, og lovte byens laveste priser sammenliknet med de vanlige taxi-tjenestene. Blant annet oppgir de 520 svenske kroner som pris mellom Stockholm sentrum og hovedflyplassen Arlanda. Ser vi til ordinære taxi-selskaper er imidlertid ikke dette oppsiktsvekkende lavt, og enkelte aktører tilbyr turer med fastpris ned i 375 kroner én vei.

I Stockholm brukes imidlertid en sammenlikningspris basert på en typisk tur, og de ulike Taxi-operatørene rangeres på nettstedet taxipriser.se. Her kommer Uber X bedre ut, med en pris på 199 kroner. Konkurrentene varierer mellom 242 kroner og 275 kroner på dagtid. Uber X oppgir samme typiske pris på kveldstid, og der er forskjellene enda større.

En egenskap ved Uber X er imidlertid at prisene kan svinge. I rushtid går prisene opp, mens prisene igjen daler mot de oppgitte listeprisene så fort etterspørselen er lavere, eller nok sjåfører er på veien.

Spotify-samarbeidet kommer til Oslo

Ubers svenske sjef, Robin Reznik opplyser til Tek.no at begge de to tjenesten som nå etableres i Oslo er av en helt annen type.

– Vår limousin-tjeneste UberBlack har en pris som er på linje med vanlige Taxi-priser. Her har sjåføren uniform, og åpner døren for deg. Inne i bilen er det gratis vann, forklarer han om opplevelsen UberBLACK skal tilby.

Vi må nesten legge til at selv om tjenesten har lav startpris og taxi-liknende minuttpris, er kilometerprisen omtrent dobbelt så høy som for de rimeligste drosjeselskapene i Oslo. Det kan dermed bli betydelig dyrere enn taxi om du skal langt.

Tjenesten er lansert med lovnad om at bilene det er snakk om kan være av fem forskjellige typer. Elbilen Tesla, eller Mercedes E- og S-klasse, samt BMW-er i 5- og 7-seriene.

– Kan man spille av sin egen musikk på Spotify via bilens lydanlegg her, slik man nå kan i enkelte andre byer?

– Foreløpig er det kun noen spesifikke steder dette går, men løsningen kommer snart til Oslo også, svarer Reznik.

Samarbeider med etablerte aktører

For sin UberBLACK-tjeneste samarbeider selskapet med aktører som allerede er etablert i Oslo-området, og dermed kjører lovlig her allerede. Bildelingstjenesten UberPOP handler derimot om at vanlige mennesker kan «spleise» på turen. Løsningen presenteres ikke som noe man kan tjene penger på, men både Taxi-næringen og samferdselsdepartementet er tydelige i sin kritikk av kjøring uten løyve.

– Danske myndgheter har allerede anmeldt selskapet til politiet. Har dere noen kommentar til det?

– Det håndteres av våre kolleger i Danmark, og de lokale myndighetene der, svarer Reznik.

Tjenesten er godt forsikret

Et annet område der Uber blir møtt med kritiske øyne er når det gjelder sikkerhet. I dagens pressemelding opplyser selskapet at alle Uber-sjåfører, også de som kjører for UberPOP-konseptet, er forsikret og har førerkort. I tillegg skal Uber ha gjort en bakgrunnssjekk av sjåførene, før de får tilby sine tjenester.

– Vi vet at forsikringsselskap kan være skeptiske til å forsikre tjenester der lovligheten er uklar. Kan dere si noe mer om hvordan bilene er forsikret?

– Ut over bileiernes egen forsikring har Uber enda en forsikring for både passasjer og bileier, i tilfelle bilens hovedforsikring ikke skulle dekke alt, forklarer Reznik.

Uber X kan også være på vei

– Hvordan fungerer UberPOP? Den beskrives som en samkjøringstjeneste, men kan man stole på tjenesten når man har dårlig tid, eller er man avhengig av heldig timing?

– Testbrukere som har fått tilgang til uberPOP kan bestille en reise med den nærmeste ledige bilen. Bileiere logger bare på systemet når de har mulighet til å plukke opp passasjerer. For brukerne fungerer dette akkurat som en vanlig reise, men det er kanskje en venn eller en nabo som plukker deg opp.

– Vi vet at Uber X-tjenesten er lanserte i Stockholm. Vil denne også finne veien til Norge?

– Vi ser stadig på hvordan vi kan forbedre våre produkter, og Uber X har fungert bra i Sverige, så det er ikke umulig at den kan gjøre det i Norge også, avslutter Reznik.

Den senere tid har det stormet rundt Uber, både i Norge og i resten av verden. Her er noen av sakene vi har publisert om selskapet i det siste:

Til tross for at det stormer rundt selskapet, kan det likevel synes vanskelig å være kritiske til et konsept som i mange byer er så enkelt å bruke som Uber er. Noe The Verge-journalist Chris Ziegler nylig satte fingeren på i en Twitter-melding.

Har du troen på Ubers tjenester i Oslo? Syng ut i kommentarfeltet.

annonse