Bitcoin-kræsjet kan være et av tidenes største tyverier
2,6 milliarder kroner holder likevel ikke til pallplassering.
Mye er sagt og ment om Bitcoin. Noen mener det er fremtiden for valuta, andre mener det er en typisk Ponzi-svindel – og stort sett alt mellom. Men mye tyder nå på at Bitcoin-verdenen har blitt rammen for et av historiens største tyverier.
Det er nå så godt som bekreftet at det som var den klart største børsen for omsetning av Bitcoins, MtGox, over en periode på flere år, har blitt frastjålet 744 308 bitcoins. Dette har etter sigende skjedd gjennom utnyttelse av en svakhet i Bitcoin-systemet som børsen ikke har hatt gode sikkerhetsmekanismer rundt.
Les også: Full krise for Bitcoin (NA24)
Tyveri over lang tid
Veldig enkelt forklart fungerer «transaction malleability»-svakheten på følgende måte:
- Jeg selger en vare til deg, og du betaler meg.
- Ved å manipulere kvitteringen, hevder jeg at jeg ikke har fått pengene du har sendt.
- Du betaler en gang til.
744 308 bitcoins tilsvarer rundt seks prosent av alle bitcoins som eksisterer, og har med dagens omsetningskurs en verdi på nærmere 430 millioner dollar – omtrent 2,6 milliarder kroner.
Mesteparten av disse pengene tilhører kundene, som neppe vil få noen erstatning.
Hvem som har stukket av med disse pengene, er det ingen som vet, men ryktene svirrer nå over en lav sko på Internett, om alt fra innsidere til kreative hackere. Hvorfor kan man ikke oppdage det?
Det er mange som ikke får det til å stemme at MtGox, som har omsatt for milliardbeløp, over en periode på flere år ikke skulle legge merke til at nær sagt hele beholdningen av digital valuta skulle være søkk vekk.
Ifølge et krisedokument som langt på vei er bekreftet som ekte, skal selskapet rett før det stengte ha sittet på en beholdning av 2000 bitcoins, mens kundene hadde krav på nær 625 000 bitcoins.
– Selv den mest overfladiske revisjonen ville avdekket at noe ikke var som det skulle, skriver The Verge.
Under etterforskning
MtGox er egentlig et japansk selskap, men har også hatt operasjoner i New York. Ifølge Wall Street Journal har føderale myndigheter nå satt igang etterforskning. Om bakmennene noen gang blir tatt, er et helt åpent spørsmål.
I Bitcoin-systemet er i utgangspunktet alle transaksjoner offentlige, men det finnes et utall måter å «hvitvaske» pengene på, og hvis tyveriet har pågått over flere år, er det svært trolig at ingen sitter igjen med 744 000 bitcoins som de gjerne skulle konvertert til penger på en gang.
Les også: Norge har ingen kontroll med hvitvaskingsmaskin (Side3)
Les også: Kastet 46 millioner i søpla (Side3)
En av tidenes største tyverier
Avhengig av hva man setter som verdien på tyveriet, plasserer det uansett prominent på listen over tidenes største tyverier. Om vi tar utgangspunkt i List25.coms liste over tidenes største tyverier, havner det på en 5. plass.
Tyveriene som overgår bitcoin-tyveriet er som følger:
4. Tyveriet av Gardner Museum
18. mars 1990 entret et par tyver utkledd som politimenn Isabella Stewart Gardner Museum i Boston, og tok med seg 13 malerier. Dette inkluderte tre malerier av Rembrandt, et av Vermeer og fem av Degas. Verdien på maleriene er anslått å være 500 millioner dollar.
3. Overfall i London
En 58-årig budbringer i London var ute med en spesielt verdifull last, da han ble knivranet. Ranerne fikk med seg 301 såkalte «bearer bonds», som er anonyme verdipapirer på linje med kontanter, hvorav mesteparten av disse var på én million pund hver. Totalverdien på ranet var ganske utrolige 292 millioner pund, men 299 av verdipapirene ble beslaglagt da gjengen bak ble tatt i forbindelse med hvitvasking.
2. Tømmingen av Iraks sentralbank
Dagen før amerikanerne angrep i mars 2003, dukket menn opp med en håndskrevet lapp fra Saddam Hussein, hvor banken ble beordret å utbetale 920 millioner dollar til hans sønn Qusay Hussein.
Qusay og en annen uidentifisert mann fikk deretter utlevert store esker fulle av hundredollarsedler, som en brukte fem timer på å laste ombord i lastebiler. Hendelsen er den største enkelthendelsen som er kjent.
1. Kunsstyven Stephane Breitwieser
Franskmannen er ikke kjent for å ha gjort enkeltstående tyverier av virkelig stort omfang, men i perioden 1995 til 2001 har han innrømmet å ha stjålet 239 kunstverk fra 172 forskjellige museer i hele Europa. Verdien på det han har stjålet er anslått til 1,4 milliarder dollar, men han solgte aldri noe videre. I stedet stjal han bare for å ha til sin egen samling.
Moren hans ødela store deler av kunstverkene i perioden mellom sønnen ble pågrepet og politiet fikk ransakelsesordre mot hennes hjem. Dommen for det hele: 26 måneder i fengsel.
Investorsvindel
Tyveriene over blir likevel småtteri sammenlignet med summene som gjerne er involvert i store finanssvindler. Bernard Madoff klarte å lure sine investorer for et sted mellom 12 og 26 milliarder dollar (tapsestimatene her varierer voldsomt) – i en ponzi-svindel med med utrolige 65 milliarder dollar i omsetning.
Enron-aksjonærer gikk på en enda større smell, da energiselskapet gikk over ende i 2001, som følge av massivt regnskapsjuks. Selskapet var på høyden verdsatt til over 63 milliarder dollar.
I kjølvannet av av konkursen var det en lang rekke rettssaker, og en god del aksjonærer fikk erstatning, men ikke i nærheten av hva aksjene hadde vært verdt før regnskapsjukset ble avslørt.
Med din egen PC kan du selv grave i gullgruva:
Slik bruker du Internett-pengene Bitcoin »