Til hovedinnhold

Nå får den selskap

Se alle de nye Steam-maskinene som entrer spillmarkedet i år.

Valve
Anders Brattensborg Smedsrud

Det er ikke så alt for lenge siden den velrenommerte spillutvikleren Valve presenterte sine planer for å entre maskinvaremarkedet. Med sin nye Steam Machine planlegger selskapet å gå rett i strupen på de etablerte konsollmakerne Nintendo, Sony og Microsoft.

Etter at Valve viste frem den offisielle Steam Machine-prototypen i høst har det – med unntak av et par lekkasjer – vært stille fra leiren. I forbindelse med den pågående CES-messen i Los Angeles har dog Valve endelig valgt å åpne sekken så flere Steam Machine-modeller ramler ut av den.

I tillegg til Valve er det nemlig fritt frem for andre maskinvareprodusenter til å hive seg på produksjonen av Steam Machines. Interessen for nettopp dette er det heller ingen ting i veien med, og fra nattens presentasjon er det klart at tredjepartsprodusentene allerede står i kø for å lage de nye spillmaskinene.

Mange nye modeller

På listen med produsenter som vil ha sine spesialbygde Steam Machines under TV-benken din i år, finner vi kjente navn som Alienware, GigaByte, Zotac og mange flere.

I bildekarusellen nederst i saken kan du se bildene av modellene som snart skal ut på markedet. Retningslinjene fra Valve har tydeligvis ikke vært for strenge, for vi finner både modeller som minner om store rutere, små hjemmedatamaskiner og vanlige stue-PC-er. De fleste spillmaskinene ser det ut som kommer i sort, hvitt eller grått, med plast- eller aluminiumdeksel.

For enhver lommebok

Innstegsmodellene fra iBuyPower og CyberPower PC begynner på omtrent 500 dollar, som omregnet til norske kroner og forhold tilsvarer omtrent 4000 kroner. Blant de mange nye modellene finner vi i tillegg til noe for enhver stue, en boks for enhver lommebok. Prismessig legger nemlig de ulike produsentene opp til både pris- og spesifikasjonsmangfold, med alt fra rimelige AMD-maskiner til heftige Intel-baserte beist.

Da får du maskiner som leveres med prosessor fra enten AMD eller Intel i5-seien. Når det kommer til grafikk er også disse billigvariantene kapable, med AMD Radeon R9 270 eller Nvidia GTX 760. Åtte gigabyte minne og 500 gigabyte lagring får du også.

Om du har litt igjen fra julebonusen og i tillegg sper på med sommerens feriepenger er det likevel ingen ting i veien for at du kan sikre deg den rimelig potente Falcon Northwest-maskinen «Tiki» til 6000 dollar, eller omlag 37 000 kroner.

Tiki byr på en tilpasset prosessor som opererer sammen med et kraftig GeForce Titan-grafikkort fra Nvidia. Videre huser den relativt kompakte maskinen 16 gigabyte minne og opptil seks terabyte lagringskapasitet.

Naboene satser

Så aller verst er heller ikke 1500-dollars-maskinen fra svenske Webhallen. Denne er foreløpig på prototypestadiet, men inneholder blant annet en Intel Core i7 4771-prosessor, et Nvidia GTX 780-grafikkort, 16 gigabyte minne og 1 terabyte hybridlagring.

Til Sweclockers forteller Anton Nilsson, innkjøpssjef i Webhallen følgende om deres satsning på Steam Machines.

– Planen er å introdusere tre ulike modeller; en kostnadseffektiv maskin som kan konkurrere med tradisjonelle konsoller og to maskiner for dem som vill ha mye kraft for å kunne kjøre alt på høye innstillinger. I starten kommer disse til å koste en del, men på en annen side vil de også yte på et helt annet nivå enn de nylig lanserte spillkonsollene.

Troen på Alienware

Alienware er som nevnt også med på Steam Machines-bølgen, og selv om de nøyaktige spesifikasjonene for deres bidrag ennå ikke er presentert, er det akkurat deres boks Valve selv har størst forventning til.

Til The Verge forteller nemlig Valves Greg Coomer at nettop Alienware er selskapet som i størst grad har realisert deres originale tanke bak Steam Machines, og hevder videre at de stor den vil falle aller best i smak blant majoriteten av deres kunder.

I samme intervju fortalte også Alienwares produktsjef, Marc Diana, at Alienware-maskinen helt sikkert ville bli tilgjengelig globalt, noe som lover godt for Norge sin del.

Du kan selv se spesifikasjonene til de nye Steam Machines-modellene i presentasjonsdokumentet fra Valve.

Oppgrader selv

Steam Machine er basert på de samme komponentene som du finner i dagens datamaskiner, og det vil bli mulig å oppgradere enkeltkomponenter akkurat som du er vant med fra PC-verdenen. Muligheten for å skru sammen sin helt egne spillmaskin skal også være til stede.

Operativsystemet, Steam OS, er basert på Linux men optimalisert og finslipt med tanke på spillene - som du selvsagt henter ned fra Valves Internettbutikk Steam.

En minimumskonfigurasjon vil dog kreves for at spillboksen din skal yte tilfredsstillende i spillene som tilbys, noe som gjør at den også her skiller seg fra dagens konsoller.

Samtidig som de ulike modellene ble presentert, passet Valve også på å komme med litt selvskryt. Selskapet kan gjennom sin Steam-klient nå nemlig tilby sine 65 millioner kunder over 3000 ulike spill.

Med Steam Machines legges tastatur og mus til side:
Se den merkelige kontrolleren som skal følge med »

(Kilde: Tech PowerUp)

annonse