Til hovedinnhold

Denne gjør det enkelt å «3D-skrive» våpen av metall

Billig maskin fra mannen bak den 3D-skrevne pistolen gjør jobben.

Defense Distributed

Det har vært stille rundt Cody Wilson en stund, mannen som lagde store bølger i fjor da han kunne presentere verdens første 3D-skrevne pistol, døpt «The Liberator».

Pistolen var riktignok laget av plast, noe som slett ikke gjorde den særlig holdbar og trygg å håndtere. Dette ble rettet på senere, da vi kunne melde at den første 3D-skrevne pistolen av metall var et faktum.

Selger hjemmemaskin som lager metallvåpen

Produksjonen av denne krevde kostbart, industrielt utstyr som i utgangspunktet plasserer den utenfor rekkevidden til vanlige folk. Som Computerworld og Wired melder er Cody Wilson imidlertid nå tilbake med en løsning som også skal gjøre det enkelt for folk å lage sitt eget metallvåpen.

Wilson, gjennom sitt selskap Defense Distributed, skal nemlig nå starte salget av en billig, forbrukerrettet maskin som er i stand til å skrive ut våpen av metall. Maskinen koster bare 1200 dollar, altså rundt 7700 kroner.

Produktet har fått navnet «Ghost Runner» og er ikke stort større enn en brødboks, med ytre dimensjoner på cirka 28 cm x 33 cm og en vekt på 20,4 kilogram. Den er et åpen kilde-prosjekt fra topp til tå og benytter seg blant annet av den velbrukte knøttemaskinen Arduino på innsiden.

Produserer den viktigste våpendelen

Ghost Runner er i all hovedsak en rimelig utgave av en såkalt CNC-maskin (Computer Numerical Control), som er en betegnelse på datastyrte maskiner som skjærer ut deler av metall og andre materialer med en drill som kan bevege seg i tre dimensjoner.

Maskinen kan riktignok ikke i sin nåværende form produsere hele våpen, men er derimot bygget for å lage den såkalte underrammen (lower receiver), som huser magasin og avtrekkermekanismen, og som er en av de viktigste delene av et skytevåpen.

Resten av delene er imidlertid enkle å få tak i på lovlig vis, i alle fall i USA, så dermed gjør maskinen det altså til en forholdsvis smal sak å bygge ditt eget metallvåpen hjemme – helt uten serienummer og mulighet til å registrere våpenet fra myndighetenes side.

Har du lyst til å komme i gang med «vanlig» 3D-skriving? Her er vår nybegynnerguide (Ekstra) »

annonse