Tek.no

Nyhet

Tester ut fremtidens strømnett i Nord-Norge

Smarte strømmålere gir stålkontroll til nettselskapene.

Jim Hugo Henriksen
13 Nov 2014 13:11
annonse

I fremtiden skal alle ting knyttes sammen gjennom Internett, og da må tingene være smarte. Det gjelder også strømmåleren din, som før tiårets slutt skal være byttet ut med en som har toveis kommunikasjon med strømnettselskapet.

Dette åpner ikke bare for mer effektive målinger og bedre kontroll på strømpriser og -forbruk, men også detaljert styring. I praksis vil det være mulig å fjernstyre hvert eneste målepunkt.

Dette kan være dårlig nytt for folk som ikke betaler strømregningen sin, men åpner også for at strømselskapene kan stenge ned mindre kritiske punkter for å sikre strømforsyningen i perioder med ekstra høy belastning.

Eller sagt med andre ord: «Ofre» noen strømslukere for å forhindre mer omfattende strømbrudd.

Pilotprosjekt

Det er akkurat slik detaljkontroll Statnett i disse dager tester ut i samarbeid med nettselskaper i Nord-Norge og noen av deres kunder. I et nylig forsøk koblet de blant annet ut strømtilførselen til elkjelene ved to skoler – disse måtte da midlertidig klare seg med alternative varmekilder, mens den sparte strømmen ble frigjort til å utnyttes på andre steder i strømnettet.

annonse

– Ved bruk av smarte strømmålere vil vi i anstrengte perioder kunne fordele tilgjengelig kraft etter reelle behov, og på den måten kunne forhindre mørklegging, sier Øivind Rue, konserndirektør for Drift og Marked i Statnett.

«Alle» kan bidra

En smart strømmåler.Foto: Kamstrup

Ved å utnytte en slik teknologi i stor skala, vil man kunne utnytte ressursene best mulig til enhver tid. Spesielt vil dette være aktuelt i markeder som har mer variabel strømproduksjon, eksempelvis basert på vind- eller solkraft.

– Når man får bekreftet at teknologien fungerer, vil det med stor sannsynlighet komme ulike markedsløsninger som regulerer forbruket og sikrer at forbrukere får kompensert for sine bidrag, spår Peer Olav Østli, konserndirektør for IKT i Statnett.

annonse

På sikt kan det også hende at forbrukerne kan bidra til få mer strøm inn på det smarte nettet, eksempelvis ved å sette opp et lite «kraftverk» i hagen eller eller la strømnettet «låne» kraft fra batteriet på den elektriske bilen.

Nytt strømnett kan gi deg nye IT-tjenester:
Strømnettet blir smart >>>

Kilde: Newswire | Statnett

Les også
Snart kan dingsene dine drives av strøm fra WiFi-signalet alene
Les også
Sluker strøm i hvilemodus
Les også
Strømnettet blir smart – du må bytte måleren din
Les også
Med strøm på tanken
Les også
Bruker menneskekroppen for å generere strøm
annonse

Les også