Til hovedinnhold

Morgendagens superbatterier kan være laget av hamp

Billigere å lage og raskere å lade.

Shutterstock/David Maska

Forskere gjør stadig fremskritt med grafén, det nye supermaterialet som en dag kanskje skal erstatte silisium. Grafén er imidlertid dyrt å fremstille, og det gjenstår fortsatt mye forskning.

Grafén er blant annet tenkt å kunne gi nye superbatterier som lader raskere og ikke blir dårligere over tid, det skal kunnne gi bøyelige mobiltelefoner og sikrere Wi-Fi, blant utallige andre muligheter.

Nå har forskere demonstrert hvordan man kan lage høyeffektive karbonelektroder ved å varme opp bastfibre av hamp i to stadier.

Siden hamp er en lettdyrket plante er produksjonskostnadene naturlig nok langt lavere enn for grafén. Materialet har også svært god toleranse for ekstremtemperaturer.

Har slitt med dårlig rykte

Grafén testes allerede både for vanlige batterier og superkondensatorer, som lades på et øyeblikk, og ikke brytes ned over tid. Tesla-gründer Elon Musk mener superkondensatorene er fremtidens elbil-batteri, og at det snart er slutt på store, klumpete oppladbare batterier.

Nettstedet Engadget mener det er rimelig å se for seg at hamp kan bli en rimelig erstatning for grafén, ikke bare i batterier og superkondensatorer, men også i solceller og berøringsskjermer.

Hamp har lenge hatt et omdømmeproblem, siden mange bruker planten til å fremstille marihuana. Planten har imidlertid mange andre bruksområder, fra tau til tekstilproduksjonen. Mange har tatt til orde for at den gamle kulturplanten får komme til heder og verdighet igjen, og det starter opp stadig mer lovlig hamp-produksjon, blant annet i USA.

En undersøkelse blant smarttelefonbrukere på verdensbasis viser at batteriet er det desidert viktigste når vi skal velge ny telefon. Dårlig batterilevetid er også det største irritasjonsmomentet for smarttelefon-eiere.

Les mer: Smart programvare gir kortere ladetid

Kilde: Engadget

annonse