Til hovedinnhold

Slik skal Intel sørge for at du følger med på veien når du kjører bil

Viste frem sensor som følger med på øynene til sjåføren.

Intel

Den avanserte datateknologien har inntatt de fleste områder av samfunnet, inkludert bilbransjen, hvor den blant annet kan bidra til å gjøre bilkjøringen vesentlig tryggere via ulike finurlige løsninger. Nå har prosessorgiganten Intel dratt sløret av en ny bilrelatert innretning som umiddelbart ser ut til å ha et stort potensiale.

Det nye konseptet ble avslørt på CES-messen og er en løsning som skal hjelpe sjåfører som har en tendens til å la seg distrahere eller forstyrre under kjøringen til å bli en langt mindre trussel for seg selv og andre i trafikken.

Følger med på øynene

Løsningen heter «Driver Monitor System» (DMS) og er utviklet i samarbeid med den britiske bilprodusenten Jaguar og et selskap som heter Seeing Machines, som spesialiserer seg på datasyn-teknologi.

DMS er rett og slett et avansert sensorsystem som følger med på øynene til sjåføren og signaliserer hver gang vedkommende tar blikket fra veien eller på andre måter viser tegn til distraksjon og manglende konsentrasjon mens man sitter bak rattet. Sensorene sitter i dashbordet og fanger opp både øyebevegelsene og ansiktet til sjåføren.

Systemet skal være «intelligent» i den forstand at det kan lese sjåføren under flere ulike typer omstendigheter, slik som når sjåføren har på seg briller eller solbriller, eller i sterkt sollys. Det skal være Seeing Machines som har utviklet selve algoritmen, men Intel har vært sentral på maskinvaresiden, og har blant annet inkorporert sin Core i7-prosessor i apparatet.

Kan kombineres med annen sikkerhetsteknologi

I tillegg til å simpelthen gi føreren audiovisuelle advarsler kan det også kunne bli mulig å kombinere DMS-systemet med annen, eksisterende sikkerhetsteknologi for å gjøre denne mer effektiv. I kombinasjon med for eksempel en automatisk bremsefunksjon kan DMS gjøre at bilen starter bremsingen tidligere fordi den «skjønner» at sjåføren ikke har sett faren foran seg på grunn av eventuelle distraksjoner.

På CES-messen ble en prototype av DMS-systemet demonstrert i en bil av typen Jaguar F-Type, som er en relativt eksklusiv sportsbil. Det er uvisst om eller når systemet også skal bli tilgjengelig i andre og mer «vanlige» bilmodeller, og når det eventuelt kommer på markedet i det hele tatt. Nettstedet VentureBeat besøkte demoen og laget en kort videosnutt du kan se under.

Her er en annen fiffig innretning Intel viste frem på CES-messen: Denne knøttlille pinnen er faktisk en datamaskin »

annonse