Til hovedinnhold

Microsofts taletjeneste kommer til Android og iOS

Cortana blir en frittstående app.

Microsoft har endret strategi etter at Satya Nadella tok over sjefsrollen i selskapet for et år siden. En av endringene han har gjort, er å gjøre Microsofts programvare lettere tilgjengelig på andre plattformer.

Nå skriver Reuters at Microsoft ønsker å lansere Cortana, deres «personlig assistent»-tjeneste, som en app til Android og iOS. I dag får du kun Cortana på Windows Phone-mobiler, men tjenesten kommer også til PC når Windows 10 rulles ut til høsten. Android- og iOS-appene skal komme omtrent til samme tid.

I disse dager er Microsoft i gang med å videreutvikle Cortana, hvor de inkorporerer funksjoner de har hentet fra et kunstig intelligens-prosjekt kalt «Einstein».

– Denne typen teknologi, som både kan lese og forstå innholdet i en e-post, vil spille en sentral rolle i den neste utgaven av Cortana. Den jobber vi med nå, med en høstlansering i tankene, sier Microsofts forskningssjef Eric Horvitz til Reuters.

Kunstig intelligens utgjør forskjellen

Cortana kan bli en utfordrer til Siri for iPhone-brukere, og til Google Now for Android-brukere. Microsoft-tjenesten er kanskje ingen kløpper på quiz, men har derimot god suksess med sine spådommer, kan etterligne filmkarakterer, slå kron- og mynt, og fortelle vitser – for å nevne noe.

Microsoft har investert store summer i å videreutvikle sin talegjenkjenningsteknologi, maskinlæringsteknologi og Bing-søkemotor, så neste versjon av Cortana kan bli veldig bra. På sikt skal angivelig Microsofts personlig assistent-tjeneste klare å forutse brukerens behov på en måte vi ikke har sett maken til i dag.

I Google Now har du noen få slike funksjoner allerede, slik som at tjenesten automatisk finner frem reiseruten din hvis du har definert at du skal hjem fra jobb til en bestemt tid. Apples personlige assistent, Siri, kan i hovedsak svare på konkrete henvendelser fra brukeren. Det skal likevel sies at både Google (Android) og Apple (iOS) også jobber med å forbedre sine personlig assistent-tjenester til mobilen.

Vi får ser hvordan dette blir til høsten, men uansett er det positivt med flere valgmuligheter for de som bruker en Android-mobil eller en iPhone.

Taleassistenten din er morsommere enn du tror
Vi fikk Google Now, Cortana og Siri til å si mye rart »

(Kilde: Reuters)

annonse