Tek.no

Nyhet

I kveld får vi vite mye mer om Windows 10

Dette er hva du antagelig har i vente.

Shutterstock
Kurt Lekanger
21 Jan 2015 14:57

I oktober i fjor viste Microsoft for første gang frem en tidlig utgave av sitt neste operativsystem, Windows 10, til tross for at den endelige versjonen av operativsystemet ikke ventes før mot slutten av 2015. Den første versjonen – Windows Technical Preview – kan lastes ned fra Microsoft, men er først og fremst beregnet på utviklere, proff-brukere og for bedrifter som ønsker en tidlig kikk på det kommende operativsystemet.

I kveld klokken 18:00 vil Microsoft gå ut med enda mer informasjon om Windows 10, og antagelig lansere det som tidligere gikk under navnet «Consumer Preview» – altså en forhåndskikk på Windows 10 ment for vanlige forbrukere.

I invitasjonen til kveldens pressekonferanse kaller Microsoft lanseringen for «Windows 10: The Next Chapter» – neste kapittel.

Microsoft selv er ganske hemmelighetsfulle, men skriver at vi vil få høre fra toppsjefene i Microsofts operativsystemavdeling, Terry Myerson, Joe Belfiore og Phil Spencer. Også Microsofts øverste sjef, Satya Nadella vil dukke opp.

Dette er noe av det vi venter å få se:

Windows 10 på PC, nettbrett og mobil

Allerede i fjor sommer kunne Nadella bekrefte at Windows 10 kom til å kjøre på tvers av både PC-er, nettbrett og mobiltelefoner – og at Microsoft kommer til å gå vekk fra mange ulike versjoner, slik de har i dag.

– Vi vil strømlinjeforme den neste Windows-versjonen fra tre operativsystemer til ett enkelt sammenslått operativsystem for skjermer i alle størrelser, sa Nadella i en telefonkonferanse for analytikere

I løpet av kvelden blir vi antagelig litt mer kloke på hvordan dette skal fungere i praksis. Det har allerede dukket opp det som skal være lekkede skjermbilder av Windows 10 for mobiltelefoner – og det ventes at Windows 10 på mobil får mye fokus i kveld.

The Verge melder at på nettbrett som kjører ARM-baserte prosessorer vil Microsoft droppe den forvirrende vekslingen mellom touchgrensesnittet og desktop-grensesnitt, og kun ha ett touchbasert grensesnitt. Enkelte spekulerer i om denne versjonen vil få navnet Windows 10 Mobile eller lignende – men det krasjer isåfall med Microsofts tidligere uttalelser om én Windows-versjon på tvers av alle enheter.

Windows 10 får startmeny. Foto: Microsoft

Startmenyen er endelig tilbake

Det at Microsoft fjernet startmenyen fra Windows 7 til Windows 8 har irritert mange brukere, og det var derfor en svært positiv overraskelse for mange da det i høst ble klart at startmenyen fra og med Windows 10 er tilbake – i en forbedret utgave.

Den nye startmenyen ligner på den gamle, men har i tillegg fått et område med «fliser» med hurtigvalg for de appene du bruker mest. Dette er allerede på plass i den første utviklerversjonen av Windows 10 – og i kveld får vi se om Microsoft har gjort ytterligere forbedringer i brukergrensesnittet slik at det fungerer bedre på PC-er enn nettbrettvennlige Windows 8 har gjort.

Digital taleassistent og ny nettleser

Det ventes at Microsofts digitale, talestyrte assistent Cortana blir integrert i Windows 10. Ifølge The Verge vil Cortana også fungere som det primære søkegrensesnittet i Windows 10, og vil bli tett integrert blant annet i nettleseren. Ifølge en lekket mellomversjon av Windows 10 vil det bli et søkefelt direkte på oppgavelinjen.

Apropos nettleser: Windows 10 skal etter sigende få en helt ny, kjappere og lettere nettleser som går under kodenavn «Spartan». Den nye nettleseren vil erstatte Internet Explorer, og skal ha funksjoner du ikke finner i andre nettlesere. I tillegg til Cortana-integrasjon vil du ha støtte for bruk av penn til å ta notater på en nettside, og sende notatene til venner. Nettleseren vil se lik ut enten du bruker PC, mobil eller nettbrett.

Den gamle Internet Explorer-nettleseren vil fortsatt følge med, i tilfelle du støter på nettsider som ikke fungerer i Spartan.

Én appbutikk for alle plattformer

I dag har du egne appbutikker for Windows-apper/-programmer for PC og mobil, men Microsoft ønsker at du i fremtiden skal forholde deg til kun én appbutikk. Dermed skal du kunne kjøpe en app på en PC, og senere laste den ned til telefonen eller nettbrettet ditt. Hvordan dette vil fungere, får vi muligens vite i kveld.

Det ventes også at Microsoft vil fortelle enda mer om nye muligheter i deres skytjeneste OneDrive, og hvordan dette vil være integrert i Windows 10 for PC, mobil og nettbrett. Antagelig vil du kunne sikkerhetskopiere passord, brukerinnstillinger og appdata til OneDrive – og kanskje også ta sikkerhetskopi av hele PC-en.

Tek.no følger Windows 10-pressekonferansen i kveld, og kommer med en nyhetsoppdatering i løpet av kvelden.

Slik blir kanskje den nye nettleseren i Windows 10:
Les om Spartan her »

Les også
Windows 10 kan bli den siste Windows-versjonen
Les også
Nå kan du få opptil 120 000 kroner av Microsoft
Les også
Windows 7 ute av Microsoft-varmen
Les også
2015 kan bli et storslått pc-år
Les også
Windows 10-nettleseren får funksjoner ingen andre nettlesere har
Les også
To uker med Windows Phone – er Øystein like frelst nå?
Les også
Her er alle nyhetene i Microsoft Windows 10
annonse

Les også