Tek.no

Nyhet

Dette er framtidens hus

Skal bruke huset til å lade bilen din.

K2

(Romerikes Blad): Sprenging av en tomt i Tømmervegen i Gjerdrum markerte åpningen av pilotprosjektet som skal vise teknologi som aldri før har vært i bruk i Europa.

Entreprenørselskapet K2 skal nå sette opp en bolig som kombinerer bolig og bil på en helt ny måte.

Jens og Jytte Dein føler seg heldige som får være med på et nytt boligkonsept. Ketil Solvik-Olsen følger prosjektet nøye.Foto: Tom Gustavsen

– Smarthus har eksistert en stund, men vi drar det et steg lenger, forteller daglige leder Knut Eide i K2.

– Man kan styre alt av strøm, varme og lys fra en smarttelefon. Og i tillegg til å bruke minst mulig strøm, produserer huset sin egen strøm.

Økonomisk gevinst

Nissan og Delta er sentrale i utviklingen av dette framtidsrettede huset som kombinerer smarthusteknologi med produksjon av strøm fra solcellepaneler.

Dette kombineres med lokal lagring i et batteri og en hurtiglader som kan sende strømmen direkte til bilen, til boligen eller til strømnettet.

– Teknologien bidrar til å balansere strømnettet og vil også gi en økonomisk gevinst til kunden, forteller Eide, som anslår at solcellepanelet vil forsyne huset med halvparten av energibehovet.

Samferdselsministeren i samtale med entreprenør Knut Eide (i midten).Foto: Tom Gustavsen

Og kombinert med resten av teknologien, anslår han en energibesparelse på 75 prosent sammenliknet med boliger som er bygget etter teknisk standard i dag.

Det skjer store forandringer i huset ditt:
Les om hvordan strømnettet er i ferd med å bli smart »

100 000 ekstra

Jens og Jytte Dein flytter inn i huset som anslås å være ferdig en gang i første halvdel av 2015.

– Det virker veldig spennende. Vi føler oss heldige som har fått være med på pilotprosjektet, sier Jens Dein, og sier at det 300 kvadratmeter store huset ikke koster nevneverdig mer enn om det skulle vært bygget på tradisjonelt vis.

Konseptet lanseres i Tyskland i august mens i Norge kommer K2 med en ferdighuskatalog i januar hvor denne typen teknologi er standard på alle 30 boligene til en kvadratmeterpris på rundt 20 000 kroner.

– Det finnes ferdighusleverandører som leverer billigere. Men selve teknologien er ikke så dyr, sier Eide, og anslår at den nye løsningen gjør boligen rundt 100 000 kroner dyrere.

– Dette er et framtidsrettet hus for folk flest, mener han.

Gleder seg til å flytte inn: Jens Dein.Foto: Tom Gustavsen

Imponert samferdselsminister

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) hadde tatt turen til Gjerdrum lørdag for å få mer innsikt i det han karakteriserer som et spennende teknologiprosjekt.

– Det er gøy å se hvordan private aktører driver dette framover, og jeg vil følge prosjektet nøye, sier Solvik-Olsen.

Med dagens utviklingstempo på teknologiske løsninger utelukker han ikke at konseptet kan bli standard i nær framtid.

– Hadde du spurt meg for 10 år siden, hadde jeg svart at solcellepanel var best egnet for hytter. Men prisen på solcellepanel har gått ned med 80 prosent de siste årene, og teknologien kan bli svært gunstig økonomisk for kunden. Og på sikt, når det kanskje er standard med elbil, kan ladekonseptet i huset bety mye for å ikke overbelaste strømnettet.

Tesla S er landets mest populære elbil:
Bli med når vi utfordret den til langtest »

Les også
Slik blir fremtidens smarte hjem
Les også
Norsk gjeng satser alt på smarthus
Les også
Disse kapslene skal frakte pendlere med en fart på 240 km/t
Les også
1000 nye steder skal få lynraskt 4G-nett
Les også
Her spiller vi storspill med lille PS Vita – trådløst
Les også
Derfor bør du ha en NAS hjemme
annonse

Les også