Til hovedinnhold

– NFC-betaling kommer neste år

Visa tror NFC-baserte betalingsterminaler rulles ut i hele Norge i 2013.

Norgessjef Wilhelm Wisbech i Visa Europe tror NFC-kompatible betalingsterminaler vil bli rullet ut over hele landet i løpet av neste år.

– Kontaktløs betaling er noe som bygges ut i hele Europa, men takten er noe ulik fra land til land, sier han til Inside Telecom.

NFC-kortene kommer

Under de olympiske lekene i London i sommer, sørget Visa for en bred demonstrasjon av hva fremtiden vil bringe av nye betalingsløsninger. Blant annet kunne OL-gjestene benytte seg av nærkontaktløsninger i form av Visa Paywave, det vi si kort som bare holdes inntil betalingsterminalen for betaling.

I dag er rundt regnet 40 millioner slike kort i omløp i Europa. Wisbech tror kortene vil bli å finne i stort monn også i Norge. Men når det skjer, vil han nødig spå.

– Den norske banknæringen er avhengig av stort volum for at en satsing på NFC-baserte løsninger skal kunne forsvares. Dette volumet tror vi det er bankkortene som vil stå for, sier Visa-sjefen.

Modne svensker

I Sverige har de fire største mobiloperatørene inngått en allianse og lansert mobilbetalingsløsningen Wywallet. Tre av disse operatørene driver forretninger også i Norge, men noen tilsvarende satsing finner vi likevel ikke her hos oss.

Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Teliasonera Norge mener noe av forklaringen er at Sverige utgjør et mer modent marked enn Norge.

– Svenskene har et annet forhold til mobildata enn oss, og de er på flere områder foran oss i bruken av moderne kommunikasjonsteknologi. Men dialogen mellom de norske operatørene er opprettet, og kanskje blir det en dag et samarbeid mellom operatørene i Norge også, sier Vederhus.

Wisbech i Visa Europe gir uttrykk for et annet syn på nordmenns teknologiske modenhet. Han viser til den enorme utbredelsen av smarttelefoner her til lands.

– Knapt noe land i verden har så mange smarttelefoner per innbygger som Norge, og nye telefoner godkjennes løpende av Visa for NFC betaling, sier Wisbech.

Senest gjaldt dette Samsung Galaxy S III.

Han understreker at Visas leverer sine løsninger gjennom bankene, ikke direkte til forbrukerne.

– Men det er stor interesse hos bankene for mobilbetaling og nærkontaktløsninger. Og selv om NFC-basert betaling med mobiltelefonene kan være en realitet om ikke lenge, tror vi primært det er kontaktløse betalingskort som vil drive dette nye markedet fremover. Løsningene vil fint kunne leve side om side, sier Wisbech.

Les også: Mobilbetaling for usikkert

annonse