Tek.no

Nyhet Canon EOS-M

– Samme bildekvalitet som Canon EOS 650D

Canon lover mye med EOS-M, men vårt førsteinntrykk er ikke bare positivt.

Paal Harald Mork-Knutsen, Akam.no

Canon har som siste gjerdesitter av de store fotoutstyrprodusentene endelig sluppet sitt speilløse system. Med lanseringen av EF-M-fatningen kommer det et nytt kamera, EOS-M, som i følge Canon essensielt skal være et EOS 650D i et nytt og mer kompakt, speilløst kamerahus.

Men stemmer nå dette? Her på Akam-redaksjonen har vi lagt våre kollektive hoder i bløt for å finne ut hva vi egentlig syntes om Canons nye kamera, etter å ha tafset litt på det på lanseringen.

Are:
Nå, hva synes du Paal, var dette bra saker? Canon selv påstår at dette er et 650D, og likheten er tydelig, men forskjellene er jo ikke ubetydelige heller.

Paal:
Vi har ventet lenge på et speilløst systemkamera fra Canon, og på mange måter innfrir EOS-M. Før vi dro på pressekonferansen hadde jeg et inntrykk av at Canon EOS-M var et kompaktkamera som kunne bytte objektiver, men dette inntrykket ble raskt snudd da jeg først plukket opp kameraet. Selv om kameraet utseendemessig ligner mye på et typisk Canon-kompakt, er det spennende at de har valgt den samme teknologien som i EOS 650D.

Som Canons mann påpekte kan man faktisk få bedre bildekvalitet med EOS-M enn med 7D, og det sier jo egentlig litt. Det som gjør kameraet spennende er muligheten for å brukt EF/EF-S optikk, en ekstern masterblits og god byggekvalitet på både kamerahus og de nye EOS-M objektivene. Jeg er positivt overrasket.

Are:
Ja, den lille blitsen var en hyggelig liten sak. Vi hadde ikke så mye info om den før vi dro, men på pressekonferansen fikk vi vite at den hadde ledetall 9 og hadde innebygget masterfunksjon. Og ikke minst var det positivt at den vil følge med kameraet, uansett hvilken pakke man kjøper.

Det at den faktisk vil funke på alle Canons kameraer som har blitssko var også en fin liten detalj, og flere fremmøtte eiere av Canon EOS 5D Mark III annonserte høylytt at de hadde planer om å kjøpe seg et eksemplar heller enn den tradisjonelle IR-fjernkontrollen ST-E2. Da får de jo samme funksjonalitet, pluss en kjekk liten blits i lommeformat. Ikke kraftig, ikke vipp- eller vendbar, men billig og ikke akkurat plasskrevende.

Men tilbake til kameraet. Det virket på meg som en godt avrundet "pakke" av et kamera, men den store WOW-faktoren må jeg si manglet, selv om det nok er et godt kamera i seg selv. Hva synes du?

Les også: Canon lanserer EOS-M

Paal:
Ja, WOW-faktorene manglet både på EOS 650D og EOS-M. Ting vi etterlyste er innebygd GPS og WiFi-modul, noe Canon har implementert på langt billigere og mindre avanserte kompaktmodeller. Grunnen til at dette ikke er med kan vi bare spekulere i, men alt i alt kan man nok konkludere med at de som ønsker slike funksjoner ikke er på jakt etter et så avansert kamera som de to nevnte modellene.

Jeg er positivt overrasket over hvordan Canon har klart å gjøre kameraet enkelt å bruke, når de i utgangspunktet har tatt bort mange av de knappene som styrer de fleste funksjonene på kameraet. Som mangeårig Canon-bruker gikk det overraskende fort å bli kjent med kameraet, selv om det meste styres via skjermen. Jeg holder på med en test av EOS 650D nå, og med det kameraet brukte jeg mye lenger tid på å vende meg til å trykke på skjermen. Her har Canon gjort en god jobb, iallefall basert på det vi så i dag.

Are:
Ja, jeg lekte litt med touch-skjermen på EOS-M og ble også der positivt overrasket. Spesielt navigasjon mellom de ulike menyene og innstillingene gikk svært så intuitivt for seg. Jeg har aldri vært noen fan av berøringsskjermer, men denne var ganske fin i det hele tatt. Som en del andre produsenter har Canon også valgt å implementere at man kan velge fokuspunkt og ta bilde med et enkelt trykk på skjermen, og dette fungerte også greit i de demokameraene vi fikk leke litt med. Når det er sagt så er det ennå et åpent spørsmål hvorvidt dette vil fungere like fint i sollys, med en skjerm full av fettmerker. Det vil tiden vise.

Når det gjelder objektiver så må jeg si at Canon har gjort mye rett ved å lansere et lyssterkt og lite fastobjektiv og et 18-55 stabilisert kitobjektiv som de første til det nye systemet. Sammen med adapteren til EF- og EF-S-optikk gir det EOS-M en god start som mange potensielle brukere vil være fornøyde med, enn så lenge - spesielt med tanke på at akkurat dette kameraet nok er tiltenkt mannen i gata og ikke de store entusiastene.

Paal:
Jeg er selv imponert over de nye STM-objektivene. Det er ganske tøft av Canon å lansere en ny fatning, når de har to fatninger på markedet fra før av. Vi fikk en liten forsmak på hva Canon kunne tilby da de slapp blant annet EF 40 mm F2.8 STM, og førsteinntrykket av det nye fastobjektivet samt kitobjektivet var veldig positivt. 18-55 mm har bajonettfatning av metall, er bygget i metall og gir en kvalitetsfølelse som langt overgår tilsvarende kitobjektiv til 650D. Vi får bare håpe at en eventuell STM-oppgradering av kitobjektivene til speilrefleksmodellene har samme byggekvalitet.

Kameraets størrelse var også ganske fin. Jeg tror det er mange som vil vurdere dette kameraet som et backupkamera eller kamera nummer 2. Det er lett og liten av størrelse, og vil i praksis by på mye av det samme som Canons speilrefleksmodeller. Det kommer selvfølgelig an på bruksområde, men helt klart et spennende alternativ til både 7D, 60D og 650D om man har et annet kamera som primærkamera.

Are:
Som sagt fikk jeg inntrykk av at EOS-M er tiltenkt den gjengse forbruker, men det ville ikke forundre meg mye om dette kameraet blir et populært andrekamera for entusiastene, selv om en mer avansert og dyrere versjon kan dukke opp senere. Selv om det må en adapter til, har man da et temmelig lite og plasseffektivt reservekamera som kan bruke den samme optikken som man har med seg på tur uansett. I tillegg er jo faktisk bildekvaliteten ganske så forutsigbar, i og med at bildebrikken er nøyaktig den samme som på 650D.

Personlig er jeg ikke så glad i kameraer hvor man må komponere bildet på skjermen. Jeg foretrekker langt en søker, og synes jeg holder kameraet langt mer stabilt da enn når jeg må se på en skjerm på armlengdes avstand. Akkurat dette fikk vi jo forresten også demonstrert på presselanseringen tidligere...

Paal:
Akkurat det med komposisjon er et viktig poeng. Det er nok en del som vil savne en elektronisk søker, og jeg tror at Canon vil implementere dette i neste modell, eventuelt en ekstern, elektronisk søker som kan plasseres i blitsskoen. De fleste konkurrentene til EOS-M har dette, enten som integrert søker eller som en ekstern modul. Det er også begrenset hvor mye EF-S og EF-optikk som vil være hensiktsmessig å bruke når man bildet skal komponeres på skjermen. Da blir man avhengig av stativ, noe som tar vekk litt av poenget med et lite, kompakt systemkamera.

En annen ting som skuffet litt var kameraets batterikapasitet. En del av kritikken mot kameraet er den relativt dårlige strømkapasiteten, med en kapasitet på 230 bilder i følge CIPA. Til sammenligning klarer 650D nesten dobbelt så mange, så her hadde jeg kanskje forventet et litt høyere tall.

Are:
Ja, 230 bilder per lading er fryktelig lite, spesielt for et kamera som ikke har innebygget blits. I praksis vil man nok likevel klare langt flere bilder, men dette er likevel skuffende lite, faktisk slik at vi vil anbefale folk som skal ha dette som sitt eneste kamera å kjøpe seg et ekstrabatteri eller to. Skal du på ferie med dette kameraet risikerer du å gå tom for strøm når det passer aller dårligst, hvis du ikke har et reservebatteri.

Dermed blir prisen enda stivere enn den allerede er, og Canons veiledende pris er det andre store ankepunktet ved dette kameraet. Greit nok, Canon går ofte ut med en kunstig høy veiledende pris som så synker forholdsvis kraftig i løpet av produktets levetid, men dette syntes vi likevel var litt i overkant drøyt. Med en lavere pris er jeg sikker på at dette kameraet vil selge i bøtter og spann, men ikke til veiledende pris.

Veiledende priser finner du her

Paal:
Det er jeg helt enig i, prisen er altfor stiv. Tilsvarende modeller fra konkurrentene er nok litt bedre priset, men prisen på EOS-M vil nok falle litt når det blir lansert. Jeg tipper dette blir et populært kamera under juletreet i år. Når prisen er såpass høy er det vanskelig å arguementere for hvorfor man skal kjøpe dette kameraet i forhold til både konkurrentenes tilsvarende modeller, men også andre modeller i EOS-serien. Canon EOS 650D koster i følge Canons mann 500 kroner mer enn EOS-M, og da blir prisdifferansen litt for liten spør du meg. Når man i tillegg bør kjøpe ekstra batterier, blir prisen vanskelig å forsvare.

Are:
Ja, det er som vi har vært inne på et par problemer med dette konseptet, men alt i alt synes jeg Canon har levert et solid stykke kamera som sitt første i speilløs-nisjen. Det føltes solid og tillitsvekkende, alt tyder på at bildekvaliteten er god, funksjoner og betjening så bra ut, og selv om selve kameraet kanskje føltes litt traust, så kan det utmerket godt finne på å være en vinner. Strategien med å ikke gjøre som erkekonkurrenten Nikon og redusere brikkestørrelsen kan godt vise seg å være et sjakktrekk av de store, selv om det valget ikke akkurat kom overraskende på de fleste av oss.

Paal:
Det er også et viktig poeng, Are. Mange fryktet at Canon G1 X ville være deres svar på de speilløse modellene, og heldigvis stemte ikke dette. Canon har lært av de andre produsentene, og det at de valgte å bruke en APS-C sensor er nok et sjakktrekk. Det gjør at kundegruppen som allerede bruker EOS-systemet vil kunne bruke alt av ekstrautstyr til systemet også på EOS-M, det være seg blitser, trådløse sendere og ikke minst optikk. Selv om kameraet i seg selv mangler det lille ekstra er kombinasjonene spennende nok til at dette kan bli en storselger. Jeg har iallefall troa på at EOS-M vil selge godt, nettopp fordi det passer så godt inn i Canons veletablerte EOS-system. Jeg er spent på fortsettelsen.

Are:
Ja, og skal jeg tippe på fortsettelsen så tror jeg at neste kamera i dette systemet vil være for entusiastene. Canon vet at mange vil ønske seg et reservekamera, og tatt i betraktning hva Nikon har sluppet i det siste, så vil nok Canon ønske å bruke det nye systemet til å binde kundene tettere til seg og hindre at de går over til "erkefienden".

Et enklere kamera i et lavere prisleie er nok imidlertid også et alternativ, siden de fleste reagerer på prisen på EOS-M. En erstatning for 1100D er i høyeste grad på tide, og hvem vet, kanskje den kommer i form av et speilløst kamera i stedet for enda en speilrefleks?

Som sagt synes jeg de to objektivene som er sluppet, sammen med overgangen, er en god start, men en god start holder bare så lenge. Canon må vise at de satser på det nye systemet, og slippe de riktige objektivene fremover. Hva de vil være vil tiden vise, men en telezoom og et par-tre små og lyssterke fastobjektiver tror jeg ikke vil være veldig feil som et neste steg.

Paal:
EOS-M er et kamera som skal treffe både nybegynneren og entusiasten, og det bærer det litt preg av. Derfor tror også jeg at de neste modellene vil styre seg inn mot to forskjellige kundegrupper, en modell myntet mot de ferske brukerne, og et som skal være proffenes andrevalg. En telezoom vil tilfredstille brukerne som vil ha både fugl og fisk, mens fastoptikken vil være myntet mot de som trenger skikkelig ytelse i små objektiver. I september er det Photokina, og det kan godt hende at Canon slipper mer optikk til systemet allerede da.

Alt i alt har Canon vist at de vil ta steget i riktig retning, og laget et kamera som ikke direkte konkurrerer mot sine egne speilreflekser i samme prisklasse. I oktober vil kameraet bli tilgjengelig for salg, og jeg gleder meg til å få testet ytelsen til dette kameraet.

Are:
Ja, dette kommer vi selvfølgelig til å teste i tidens fylde, og innen den tid har vi kanskje fått sett hvordan Canons konkurrenter møter den nye trusselen.

Hva synes du om Canons nye satsning? Lovende, eller skivebom?

Les også: En speilløs historie

annonse

Les også