Tek.no

Nyhet

Ny utgave av Linux Mint er på bordet

Operativsystemet for de som vil ha en mer nedtonet utgave av Ubuntu.

Linux Mint
22 Nov 2012 13:52

Det er bare en måned siden Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal kom ut, og tradisjonen tro følger Linux Mint etter med ny versjon. Operativsystemet er nå inne i sin 14. inkarnasjon og har fått navnet «Nadia».

I likhet med forgjengeren Maya fra i vår, byr også Nadia på to ulike skall. Linux Mint befester videre sin posisjon som et mer nedtonet alternativ til Canonicals Ubuntu – som har mottatt mye kritikk for sin bruk av det prangende Unity-grensesnittet.

Kamerat og kanel kommer igjen

Mate-skallet av Linux Mint.Foto: Linux Mint

Linux Mint baserer seg på Ubuntu og beholder forelderens brukervennlighet, fleksibilitet og kompatibilitet, men tar derimot avstand fra Unity.

Som nevnt returnerer de to skallene Mate og Cinnamon med Nadia. Disse er basert på det mer tradisjonelle Gnome-utseendet som mange har lagt sin elsk på.

Mate er den enkle og stilrene versjonen, mens Cinnamon er en valgmulighet for de som vil ha det litt mer fancy og moderne, med støtte for 3D-akselerering.

Flere forbedringer

De to skallene har fått en rekke oppdateringer, og dette er spesielt gjeldende for Cinnamon. Utforskeren, varslingen og behandleren for arbeidsplassen er alle forbedret. I tillegg er valgmulighetene for det visuelle uttrykket, MDM, oppgradert, med støtte for bedre temaskreddersying, bytte mellom brukere og støtte for bilder ved pålogging.

Linux Mint 14 har også endret oppdateringssystemet Software Manager. Nå kjører det nemlig i root, slik at du slipper å taste inn passord hver gang du skal installere nye programmer.

Andre endringer følger i fotsporene til Ubuntu 12.10, inkludert Linux-kjernen 3.5, Python 3, GCC 4.7.2 og LibreOffice 3.6.

Ikke langtidsstøtte

I motsetning til Maya, er ikke Nadia en såkalt «LTS»-utgave. LTS står for «long term support», og indikerer støtte for sikkerhetsoppdateringer og annet godteri helt til april 2017.

Nadia blir kun støttet fram til april 2014, men innen den tid vil det ha dukket opp nye utgaver av operativsystemet.

(Kilde: The Linux Mint Blog)

Les også
Flere forbedringer i Linux Mint 15
Les også
– Man sparer ikke millioner på å gå over til Linux
Les også
Fedora lar deg velge utseende selv
Les også
Linux-installasjon på Windows 8-maskiner blir enklere
Les også
Så mye sparte de ved å bytte til Linux
Les også
Neste Ubuntu utvikles med entusiastene
Les også
Her er nye Linux Mint 13
Les også
Linux Mint 9 ligger klar for nedlasting
annonse

Les også