Til hovedinnhold

Norske folkeeventyr i ny drakt til iPad

App-utvikler vil spre eventyret om "Ashlad" (Askeladden) internasjonalt.

I Cebu på Philipinene sitter nordmannen Øyvind Kvanes sammen med to amerikanske kompanjonger i selskapet Overactive Ink. Etter ett års arbeid har de endelig lansert en interaktiv iOS-app om Askeladden – Eller "Ashlad", hvis du kjøper den engelske utgaven.

Først ut er eventyret "Askeladden som stjal sølvendene til trollet". Det som er litt spesielt er at de håndtegnede illustrasjonene som er brukt i appen, er laget av filipinere som aldri har satt sine ben i Norge.

– Det har vært veldig spennende å være med å gjenskape disse eventyrene her nede og være med på å dele denne delen av norsk kultur internasjonalt. De filippinske grafikerne og ingeniørene viste stor interesse for norsk kultur og eventyrene våre under prosjektet, og det har vært en lærerik prosess for alle parter, sier utviklingssjef Øyvind Kvanes i Overactive Ink.

Moderne Asbjørnsen og Moe?

Med-gründer Øyvind Kvanes i Overactive Ink.Foto: (privat)

De norske folkeeventyrene, deriblant fortellingene om Askeladden, ble samlet av Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe på midten av 1800-tallet. Nå vil Kvanes spre de samme eventyrene til fjerne strøk.

– Jeg mener at historier om han som ingen har tro på, som kommer fra fattige kår, men til slutt viser seg å være den godhjertede helten er noe folk i de fleste land har sansen for. Turister er svært begeistret for norsk natur, og akkurat det at historiene foregår blant norske fjell og fjorder er noe vi prøver å få frem i eventyrene våre, sier Kvanes til Amobil.

Asbjørnsen og Moe var selv inspirert av de tyske Brødrene Grimm da de reiste rundt og samlet inn norske eventyr. Kvanes påpeker at tyske eventyr har gjort det bra internasjonalt, og har stor tro på at de norske også kan gjøre det i moderne utgave.

Norsk eller engelsk fortellerstemme

Kvanes' kollegaer har også fått litt kjennskap til Norge gjennom å jobbe med Askeladden-prosjektet.

– Vi har sett filmklipp fra Norge, hørt flere norske eventyr og studert bilder av norsk arkitektur, klesdrakter og landskap. Karakterer og landskap er håndtegnet basert på dette gjennom flere utkast og med veiledning fra Øyvind, for deretter å bli fargelagt digitalt og satt sammen til komplette scener basert på storyboards, sier Richard Jefferson Yayon i Overactive Ink, som har hatt ansvar for det grafiske i appen.

"Norwegian Fairytales: The Adventures of Ashlad" .Foto: Overactive Ink

Appen er selvfølgelig laget med barn som målgruppe. Eventyret leses på norsk, samt at en tekstboks på skjermen også følger det som blir fortalt. Underveis kan barna klikke på elementer på skjermen, for eksempel dyr i skogen som lager gjenkjennende lyder og beveger på seg. Musikken som brukes i appen er egenkomponert, ifølge utvikleren. Eventyret om Ashlad, altså den engelske utgaven, leses på engelsk.

To nye eventyr snart

I tillegg til selve fortellingen gir Overactive Ink ut en fargeleggings-app til iPad, samt et Askeladden-spill. Spillet kommer først i neste uke. De neste iPad-bøkene fra Overactive Ink blir "Askeladden og de gode hjelperne" rett før jul og "Dukken i gresset" i januar.

Appen egner seg best på nettbrettet iPad, men kan også brukes på iPhone. Askeladden som stjal sølvendene til trollet finnes også i to versjoner; En til iPad-er med Retina-skjerm, og en til iPhone og iPad Mini. Prisen ligger på enten 28 eller 35 kroner, avhengig av språk og hvilken versjon du kjøper.

Les også: Askeladden kommer til Android (Mobilen.no)

Foto: Overactive Ink

Ikke til Android – ennå

Vi spør Kvanes hvorfor de kun har lansert Askeladden-appen til iOS-plattformen. I Norge er iPad for øyeblikket dominerende på nettbrett, mens Android-telefoner utgjør en større andel enn iPhone på mobil.

– Da vi startet prosjektet hadde Apple en dominerende markedsandel når det gjelder nettbrett, og i Norge er iPad det klart mest populære nettbrettet. Vi valgte derfor å fokusere på å lage en versjon for iPad og iPhone først, men nå har vi allerede startet planlegging av en Android-versjon av "Askeladden og de gode hjelperne" og håper å få det ferdig i begynnelsen av februar, avslutter Kvanes.

Det finnes for øvrig andre apper som tar for seg Askeladdens eventyr i App Store og Google Play Store.

Kjøp Askeladden som stjal sølvendene til trollet i App Store (28-35 kroner)

Les også: Her er 10 gode iPhone- og iPad-spill

(Kilder: Pressemelding)

annonse