Til hovedinnhold

Google lanserte nettbrett med superskjerm

Nexus 10 produseres av Samsung, og har rå spesifikasjoner.

Det nye Nexus-brettet er laget av Samsung, men har fått en rundere design enn dagens Galaxy-nettbrett.
Slik ser baksiden av Nexus 10 ut.
Ladekontakten under er en såkalt "pogo pin"-kontakt. Det er altså ikke noe sted å stikke en kontakt, punktene skal bare berøre bunnen av en ladekrybbe.

Til tross for orkan og avlyst lanseringsfest i New York har Google lansert flere nyheter i dag. En av de viktigste heter Nexus 10 og er et heftig nettbrett.

Blikkfanget på Nexus 10 er, naturlig nok, en ti tommer stor skjerm. Det som gjør skjermen spesiell er oppløsningen som er på hele 2560 x 1600 piksler. Dette er betydelig mer enn i noen andre nettbrett i dag – inkludert de to nyeste iPad-modellene.

Skjermen har en punkttetthet på 300 piksler per tomme. Det er noe lavere enn på de aller skarpeste mobilskjermene som er oppe i rundt 330 piksler per tomme, men denne skjermen bør altså fortsatt være betydelig skarpere enn de andre nettbrettskjermene på markedet.

Google er ikke alene om å lansere i kveld. Se livedekningen av Microsoft Windows Phone 8-arrangement her.

Kraftig systembrikke

Også systembrikken i Nexus 10 er heftig. Her er det nemlig Samsungs flett nye Exynos 5250 som brukes. Det betyr to kraftige prosessorkjerner av typen Cortex A15 som tikker og går med en klokkehastighet på 1,7 GHz.

Her er imidlertid også grafikken viktig. Den nye systembrikken er nemlig den første som bruker grafikkprosessoren Mali T604. Dette er en ny generasjon grafikkprosessorer fra ARM, og den skal være vesentlig kraftigere enn forrige generasjon, Mali 400 MP, som står i eksempelvis Samsung Galaxy S III og Galaxy Note II.

I tillegg til kraftig systembrikke og sylskarp skjerm har det nye nettbrettet 2 gigabyte arbeidsminne, slik at du kan jobbe med mange og tunge applikasjoner samtidig.

9 timer video på én lading

Nettbrettet skal ha god batteritid, med omkring 9 timers videoavspilling eller 500 timer hviletid. Batteriet er på 9000 mAh, altså såvidt svakere enn det som fins i Apples iPad.

Såvidt vi kan se har Nexus 10 micro-USB-port, men det er uvisst om det er mulig å lade via denne. Nexus 10 har nemlig en egen ladekontakt i bunn som bare krever kontakt med motstykker i en en dockingstasjon.

De fleste teknologier

Ellers har brettet micro-HDMI-kontakt, NFC, Bluetooth 4.0 og mulighet til å koble opp flere Wi-Fi-forbindelser samtidig.

Nexus 10 er i salg fra 13. november i utvalgte markeder. Når, eller om, det kommer til Norge er foreløpig ikke kjent. Prisen i USA vil starte på 399 dollar, eller 2300 kroner, for utgaven med 16 gigabyte lagringsplass.

Oppdaterte Nexus 7-modeller

Pressemeldingen sier ikke om Nexus 10 vil ha støtte for mobilnett. Det som imidlertid nå er sikkert er at lillebror, Nexus 7 fra Asus, endelig vil få støtte for SIM-kort.

I tillegg har de valgt å kutte Nexus 7-modellen med minst lagringsplass fra sortimentet. Det betyr at 8 GB-utgaven nå går ut. I stedet kommer det inn en utgave med 32 GB lagringsplass.

Også de nye Nexus 7-utgavene skal være tilgjengelig fra 13. november. Vi venter i spenning på nordiske datoer og priser.

Under ser du Googles egen skryteserie for det som nå er en hel serie Nexus-enheter:

Google lanserte også kraftpluggen Nexus 4 sammen med LG. Les alt om den nye referanse-telefonen

Mer om
annonse