Til hovedinnhold

Slik fjernsletter du mobilen din

La ikke uvedkommende hygge seg med privatbildene dine.

Uansett hvilken mobiltelefon du har, så er du avhengig av å gjøre noen forberedelser i forkant av at mobiltelefonen blir borte. Det hjelper lite at produsenter og operatører tilbyr forskjellige sikkerhetsløsninger, om du ikke tar deg den lille jobben med å sette opp telefonen din slik at tjenestene virker.

Har du utsatt denne oppgaven, så kan det jo være fordi du tror at det er mer komplisert enn det i virkeligheten er. Derfor har vi satt sammen en liten guide som gir deg veien til en tryggere mobilhverdag.

iPhone:

Slik ser icloud-menyen ut på PC-en.
Trykk på det blå info-symbolet for å hente frem oversikten over hvilke alternativer du har.
Tjenesten virker både med iPhone og iPad.

For å kunne bruke tjenesten må du ha en AppleID, og du må aktivere tjenesten Finn iPhone. AppleID er den samme som du bruker når du konfigurerer telefonen for første gang, eller når du handler på iTunes.

Finn iPhone aktiveres slik:

Innstillinger -> iCloud -> Finn iPhone.

Gå til iCoud.com på en PC og logg deg på med samme AppleID som du bruker på mobilen. Når du er pålogget åpner du Finn min iPhone. Nå får du opp et kart som viser hvor mobiltelefonen befinner seg. Om telefonen er skrudd av eller ikke har kontakt med nettverket, ser du lokasjonen der telefonen sist var operativ.

I feltet der du ser telefonen plassert på kartet, er det en liten blå «i». Klikk på denne i-en for å få opp en oversikt over hvilke valg du har. Du kan velge mellom å spille av en lyd på telefonen, sende en melding, låse eller slette mobiltelfonen.

Velger du å slette mobiltelefonen kommer det opp en advarsel som minner deg om at all informasjon på telefonen vil bli borte, og at du ikke lenger vil kunne spore hvor telefonen befinner seg.

Velger du å låse telefonen kan den siden åpnes ved hjelp av ditt eksisterende passord.

Du kan også velge å sende en melding som dukker opp på skjermen, for eksempel for å oppfordre finneren til å returnere telefonen mot en dusør.

En app for Finn min iPhone er også tilgjengelig i Appstore, slik at du kan bruke en annen iPhone eller iPad for å spore opp telefonen du har mistet.

Windows Phone:

Fra en nettleser kan du fjernadministrerere din Windows Phone.
Du kan sende en beskjed til finneren.

Har du en mobiltelefon med operativsystemet Windows Phone, så sletter du den ved å gå til nettsiden Windowsphone.com fra en hvilken som helst nettleser. Her finnes en fane som heter «Min telefon». For at du skal finne telefonen din må du logge deg på med din egen Live ID. Da får du opp et bilde av telefonen med et lite kart under.

Trykker du på kartet får du se mobiltelefonen på et større kart. Da dukker også valgmulighetene opp. Fra denne siden kan du ringe, låse eller slette mobiltelefonen.

Også denne tjenesten lar deg sende en melding som dukker opp på mobiltelefonen.

Android:

Alle Android-mobiler inneholder en kode som i teorien gjør det mulig for Google eller en operatør å slette telefonen. I tillegg kan Android-mobiler som er satt opp til å synkronisere med Exchange Server slettes via Activesync/Exchange.

Men bruker du Exchange-løsningen er det bare Exchange-data som blir slettet. Det betyr at e-post, kalender og adresseliste fra Exchange blir slettet, mens bilder, musikk, meldinger og mye annet innhold blir liggende igjen.

HTC Sense

HTC tilbyr flere tjenester enn konkurrentene.
For at ikke andre skal drepe mobilen din har HTC lagt inn en ekstra passordbeskyttelse.

HTC har lansert sin egen tjeneste, HTC Sense. Fra nettsiden htcsense.com kan du i tillegg til å låse eller slette mobiltelefonen, også sjekke anropslogg, lese tekstmeldinger og aktivere viderekobling av samtaler.
Denne tjenesten krever en egen registrering, og virker bare dersom du har en nyere HTC-mobil med operativsystemet Android.

Samsung Dive

Du ser de ulike SAmsung-enhetene dine og kan velge hvilken du vil betjene.
Samsung har flere sikkerhetsinnstillinger du kan bruke.

Også Samsung har lagt til egne sikkerhetsløsninger på sine Android-modeller. Samsung gjør det mulig for deg å motta melding dersom noen forsøker å bytte ut SIM-kortet i mobilen din. For å kunne bruke denne tjenesten må du aktivere den på telefonen før telefonen blir borte. Det gjør du ved å åpne innstillinger og krysse av for SIM-endring under «Plassering og sikkerhet». Her er også et felt du må hake av om du vil at telefonen skal kunne låses, spores eller slettes.

Når telefonen er registrert kan du administrere den fra nettsiden Samsungdive.com

Blackberry

Blackberry er en mobiltelefon spesielt utviklewt for bedriftsmarkedet. Det gjør at både du, operatøren din og den som har rettigheter til å fjernadministrere selskapets mobiltelefoner kan fjernslette telefonen.

Tredjepartsløsninger

Det finnes også programvare for fjernadministrasjon av mobiltelefoner i de ulike app-markedene. Noen av løsningene er utviklet av anerkjente sikkerhetsselskaper som Symantec og F-Secure, mens andre er gratis. I enkelte tilfeller vil også operatøren din kunne gjøre mobilen ubrukelig for uvedkommende.

Det norske selskapet Lapback har utviklet en slik løsning som gir forhandleren mulighet til å fjernadministrere mobilen din for deg. Denne tjenesten skal også virke med vanlige mobiltelefoner som ikke kjører noen av de operativsystemene vi har beskrevet i denne artikkelen.

Sjekk med din operatør hvilke tjenester som tilbys. Og husk at der for sent å stenge stalldøra når hesten er borte.

Flere smarte triks:

annonse