Dette forteller børssøknaden om Facebook

Nattens børsnotering avslører spennende detaljer om det sosiale nettstedet.

Etter en god runde med rykter og forventninger de siste ukene, ble det i natt klart at Facebook søker om å gå på børs. Onsdag kveld leverte selskapet de siste dokumentene som trengs, til de amerikanske finansmyndighetene.

Dokumentene gir et sjeldent innblikk i selskapet. Ikke bare tar søknaden for seg et lass med økonomiske tall og modeller, som til nå bare har vært bereget av analysebyråer. Facebook forklarer også hva de bruker pengene sine på og hvorfor, hva de ser på som en trussel for selskapet, hvor de nå tjener penger, hvordan stedet drives og mye mer.

Strever med mobilbrukere

Ett av punktene søknaden viser er at Facebook strever med å gjøre brukerne som besøker nettstedet via mobil lønnsomme.

Av de 845 millioner aktive brukerne besøkte 425 millioner av dem nettstedet via mobil i desember i fjor. Men på de mobilene siden får ikke brukerne se Facebooks viktigste inntektskilde – annonsene.

Illustrasjon av brukerne per desember 2011. Klikk for større versjon. Kilde: Børssøknaden.
Illustrasjon av brukernes koblinger.

Selv om Facebook spesifikt har sagt at mobilene er fremtiden, henter de altså fortsatt ikke store penger på over halve kundedatabasen. I praksis vil nok en god del av de mobilene brukerne også besøke nettstedet via en PC, men det er forsatt et betydelig hull at det ikke hentes inntekter på så mange sidevisninger.

Dokumentet forteller videre noe om hvilke massive resurser selskapet trenger for å holde nettstedet gående. I fjor begynte Facebook å bygge sine egne datasentre, et prosjekt der det første senteret, i delstaten Oregon, ble vist frem til pressen for ikke lenge siden. Søknaden forteller at Facebook nå primært vil satse på slike egne datasentre i tiden fremover. Med egne datasentre kan selskapet holde kostnadene nede.

I følge dokumentet hadde Facebook 500 millioner dollar i “non-cancelable contractual commitments" ved årsskiftet. Her siktes det primært til utstyr og forsyninger til datasentrene og noe til konstruksjonen av dem. Dette er en post selskapet forventer vil vokse i tiden fremover, for å sikre vekst.

Totalt har Facebook 2,2 milliarder dollar bundet opp i driftskostnader.

Noteringen krever mer åpenhet

En slik børsnotering innebærer ikke bare økonomiske fordeler eller ulemper for Facebook, det har også praktiske betydninger for hvor lukket selskapet kan være. Hendelser som nå kan påvirke selskapets økonomiske resultater må nå varsles og offentliggjøres. Nettstedet Wired.com trekker spesielt frem personvernet, et område Facebook allerede har fått litt pepper for å ikke ta seriøst nok.

Nettstedet skriver at etterforskninger innenfor dette området som Facebook normalt ville holdt skjult, nå må frem i lyset. Jules Polonetsky, direktør for «The Future of Privacy Forum» sier til Wired at Facebook nå må fortelle om slike hendelser på samme nivå som at oljeselskap må fortelle offentligheten om oljelekkasjer. Videre trekker han frem at etterforskninger på hvordan Facebook beskytter dine persondata er blant de største farene selskapet kan møte.

I Facebooks egen søknad listes det spesifikt opp at systemfeil og innbrudd som påvirker sikkerheten og personvernet kan påvirke selskapes økonomiske resultat.

Samtidig sier Justin Brookman, tidligere sjef for Internetbyrået hos Rigsadvokaten i New York, at dette neppe har så mye i så i praksis for Facebook selv. Han mener de allerede fremstår som en målskive for slike etterforskninger, og at de allerede beskytter seg selv godt.

– Det er vanskelig å se for seg at Facebook kan få en større målskive på ryggen enn de allerede har. De har tilgang til så utrolig mye data, så de vil fortsatt være i fokus når personvernet debateres, sier Brookman til Wired.

Facebook skremmes av datalovene

I søknaden om børsnotering lister Facebook opp en rekke risikofaktorer som kan påvirke selskapets lønnsomhet. Der får de nye databeskyttelseslovene mye oppmerksomhet. Enkeltlovene nevnes ikke spesifikt, men ut i fra hva vi erfarer siktes det til lover som ACTA her i Europa, den nylig avviste SOPA-loven, og ikke minst en oppdatering av EUs databehandlingsdirektiv.

– Dette kan kreve strengere krav til dataprosessering og betydelige straffer om man ikke følger lovene. Endringer i det lovgivende eller regulerende miljøet, inkludert håndhevelse fra myndighetene, kan skade lønnsomheten, står det i søknaden.

Børsnoteringen finner sted i månedsskiftet mellom april og mai, men folk flest får neppe tilgang til aksjene med det første. Både Cnet og Gizmodo har i dag kommentert at de beste bitene av kaka trolig allerede er tatt, og at prisene på det som eventuelt er igjen neppe vil være spesielt gode.

(Kilder: Søknaden, The Washington Post, Wired)

Les også
Facebook går på børs
Les også
Nå kan du «glemmes» på nettet
Les også
Apple snuser på gigabit trådløst
Les også
Denne loven kan være enda verre enn SOPA
Les også
Nordmenn stoler ikke på sosiale nettverk
annonse