Tek.no

Nyhet

Slik tyverisikrer du mobilen din

16 Des 2010 21:00

Hvert år forsvinner tusenvis av mobiltelefoner. Noen blir mistet eller glemt, men mange blir også stjålet. Uansett hva som er grunnen til at mobiltelefonen din er borte så er det sjelden hyggelig å tenke på at andre kan få tilgang til dine private bilder eller meldinger.

Men det finnes en del knep du selv kan gjøre for å hindre at mobiltyver eller snokere gjør livet til et mareritt. Felles for disse knepene er at det handler om å være føre var. Når telefonen er på fremmede hender er det fint lite du får gjort om du ikke på forhånd har sørget for å sikre innholdet ditt.

Bare en metode gir deg 100 prosent beskyttelse mot at private bilder, filmer eller meldinger fra mobilen kommer på gale hender. Det er om det ikke finnes slikt innhold på mobiltelefonen din i det hele tatt. Men skulle du like vel ønske å ha private filer på mobiltelefonen bør du ta dine forholdsregler.

Ryddejobb

Bestemmer du deg for å rydde gamle bilder fra mobilen din, for eksempel før du skal kvitte deg med den, så husk at det kan ligge bilder og annet innhold i flere mapper. Dette må slettes både fra telefonminne og et eventuelt minnekort. På noen mobiltelefoner med stort minne er internminnet egentlig et innebygget minnekort. Dette minnet blir ikke nødvendigvis tømt selv om du velger å gjenopprette fabrikkinnstillinger.

Dessuten må du huske å rydde i mappen sendte elementer, dersom du for eksempel har sendt bildet på MMS. Så får du håpe at den du sendte bildet til er til å stole på, og tar sikkerhet like alvorlig som deg!

Bruk denne listen for å sjekke hvor sikker mobiltelefonen din er:

  1. Noter telefonens IMEI-nummer
  2. Benytt PIN-kode
  3. Aktiver apparatlås
  4. Ta backup av alt innhold på mobiltelefonen
  5. Krypter sensitive filer
  6. Installer sikkerhetsprogrammer
  7. Aktiver tyverisikring i telefoner som har denne muligheten

Synes du dette høres vanskelig ut? Her forklarer vi deg hvordan du går frem for å sikre mobilen din.
1. IMEI
Dette er mobiltelefonens unike identifikasjonsnummer. Du finner det på esken telefonen kommer i, på et klistremerke under batteriet i telefonen, eller du kan få det frem på mobiltelefonens skjerm ved å taste *#06#. Tallet som dukker opp når du trykker den siste #-en er apparatets IMEI-nummer. Du vil også kunne finne det ved å hente informasjon om telefonen i menyene. Her er fremgangsmåten litt ulik fra telefon til telefon.
Om telefonen blir stjålet kan du registrere IMEI-nummeret på nett, og telefonen blir ubrukelig for tyven. Dette hindrer ikke at tyven har tilgang til innholdet på telefonen, men han får ikke ringt. I teorien kan politiet få informasjon om telefonnummer som er ringt, hvilket område telefonen er i, og hvilket SIM-kort som eventuelt er satt inn etter at telefonen ble stjålet. Men om telefonen ikke kan knyttes til en alvorlig kriminell handling, så vil det neppe skje noe annet enn at operatørene blokkerer telefonen i sine nett. Her er mobiltyveriet i seg selv ikke alvorlig nok.
2. PIN
PIN-koden er koden du fikk med da du mottok SIM-kortet. Benytter du PIN-kode vil ikke andre kunne ringe med telefonen din. Men de vil fremdeles kunne bruke mobiltelefonen med et annet SIM-kort. De vil også ha tilgang til alle data som er lagret i telefonen, med mindre disse er sikret på annet vis.
3. Apparatlås
Den enkleste måten å hindre misbruk av telefonen på, er å bruke den innbygde apparatlåsen. Gå inn i menyene på telefonen din og aktiver telefonlås. Da må du taste en kode for å låse telefonen opp igjen. Dette må ikke forveksles med SIM-kort lås eller tastelås. Låser du SIM-kortet kan andre bare sette i sitt eget kort, og dermed er innholdet tilgjengelig. Tastlåsen har ingen kode, og kan åpnes av alle.
Før du låser apparatet bør du imidlertid ta en kikk i bruksanvisningen og se hvordan du setter din egen kode. Mange benytter standardkoden som følger apparatet, og da er det ikke særlig vanskelig for andre å skru låsen av igjen.
På en del mobiltelefoner kan du velge at apparatlåsen bare skal aktiveres om SIM-kortet byttes. På den måten kan du bruke din vanlige PIN-kode og være rimelig trygg. Men best er det om du har en lås som aktiveres kort tid etter at telefonen har vært i bruk. Ellers vil andre kunne bruke mobiltelefonen din med ditt SIM-kort helt til mobilen har vært slått av.


4. Backup
En backup er en sikkerhetskopi av innholdet på mobilen din, lagret på et sikkert sted. Hensikten med en backup er at du skal kunne kopiere innholdet tilbake dersom det av en eller annen grunn blir slettet. Backup kan også brukes for å overføre innhold fra en gammel mobiltelefon til en ny.
Det er ulike måter å ta backup av telefonen på, avhengig av hva slags mobiltelefon du har. Noen operatører tilbyr dette som en tjeneste, også for vanlige mobiltelefoner. Men har du en smartmobil blir mulighetene straks langt flere. Om du laster ned og installerer en PC suite på PC-en din, så kan du enkelt ta sikkerhetskopiene selv. Husk å laste ned den PC suiten som passer til din mobiltelefon. PC suitene finner du på produsentens support-sider.
Finn din PC Suite her:

HTC
Nokia
Samsung
Sony Ericsson
LG
Husk at en backup ikke sikrer noe annet enn at du kan gjenopprette tapte data. Er telefonen stjålet vil tyven fremdeles være i besittelse av originalfilene.
5. Kryptering
Det finnes programmer som lar deg skjule enkeltfiler eller mapper på mobiltelefonen din, slik at andre ikke skal ha tilgang til dem selv om de stjeler telefonen fra deg mens låsene er av. Mobiltelefoner med Java (i praksis alle kameramobiler unntatt iPhone) kan kjøre programmer som krypterer innholdet. Uten riktig kode får du ikke tilgang til filene, selv om telefonen ellers er brukbar.
Sjekk her for krypteringsprogram til din mobil:
Standardmobil med Java
Windows Mobile
Android
Symbian S60:
iPhone


6. Sikkerhetsprogrammer
Et sikkerhetsprogram til mobilen er ikke det samme som et program som sikrer passord eller bilder fra å bli åpnet av uvedkommende. Sikkerhetsprogrammene har til hensikt å gi deg nattesøvnen tilbake etter at telefonen er stjålet, ved at du kan ha visshet om at innholdet på mobilen er trygt. I praksis består løsningen av to deler. Den ene installerer du på mobiltelefonen (finnes på forhånd i enkelte smartmobiler). Den andre delen er en PC-klient som du enten betjener direkte fra egen PC, eller fra en nettside som bare du har tilgang til.
De mest avanserte løsningene lar deg skru av og på funksjoner i mobiltelefonen også etter at den er stjålet, og selv om tyven har byttet SIM-kort. For at dette skal virke må telefonen være på nett. Det finnes også løsninger som dreper telefonen om det settes inn et fremmed SIM-kort, eller om tyven taster feil låskode et gitt antall ganger.
På mobiltelefoner med iOS (iPhone) eller Windows Phone 7 er flere av disse tjenestene tilgjengelige uten at det koster deg noe ekstra. Det er de også på HTC Desire HD og Desire Z (HTCSense). Finner du ikke noe om dette i bruksanvisningen til din mobil, så kan du gå til nettsidene til sikkerhetsselskaper som McAfee eller F-Secure.
Enkelte smartmobiler kan du fjernlåse ved å sende en spesiell kode som SMS, men husk at koden ikke når frem om tyven har byttet SIM-kort.
Mange sikkerhetsløsninger bruker i tillegg telefonens lokasjonsdata for å fortelle deg hvor den befinner seg. Da kan du enkelt spore telefonen på et kart.
7. Aktivere tyverisikring
Samsung har lagt inn en funksjon for tyverisikring i sine mobiltelefoner. Denne sjekker hvilket SIM-kort som står i mobiltelefonen. Om kortet byttes, så sendes en SMS med det nye nummeret til to andre nummer som du selv har valgt. Dermed kan du ganske enkelt lete deg frem til den som eier dette nummeret.
Om du ikke har programvare for sporing på mobiltelefonen, så kan du melde deg inn i ulike tjenester som gir tilsvarende funksjonalitet. Et eksempel er Google Latitude, som er laget for at venner skal kunne se hvor du er. Du kan bruke den samme tjenesten for å finne mobilen din på Google Maps etter at den er blitt borte. Tjenesten kan du bruke uten at andre kan se hvor du er, ettersom du selv må godta om du vil dele telefonens posisjon med andre.
Men for at disse funksjonene skal virke, så må de være aktivert. Det får du ikke gjort etter at telefonen er stjålet.

Remote Device Management

For bedriftsmarkedet kan såkalte DM-løsninger være tingen. Det betyr at én eller flere i bedriften har kontroll med mobiltelefonene til alle de ansatte. Ikke slik at vedkommende har tilgang til innholdet, men han kan administrere mobiltelefonene på ulike måter. Blant annet kan han låse telefoner som er stjålet, ta backup, fjernslette innhold eller endre konfigurasjoner.

Slette via Outlook
Mange er ikke klar over at de kan slette e-post, kontakter og adresselister på mobilen fra en PC. Forutsetningen er at du har en Exchange Server 2010-konto, og at serveren er satt opp slik at du har tilgang til tjenesten. Da sletter du all Outlook-informasjon på mobiltelefonen ved å åpne Outlook i en nettleser, logge deg inn på egen konto og trykke på “Alternativer”. I navigasjonsvinduet velger du “Mobiltelefon”. Merk av mobilen du vil tømme, og følg anvisningen på skjermen.
Denne løsningen hindrer at andre får tilgang til e-posten din, men den sikrer deg ikke mot at uvedkommende kan se filer og andre typer meldinger du har lagret.
Mens sikkerhetsprogrammene stadig blir bedre, så finnes det også negative krefter som jobber for å komme seg forbi sperrene. Men for de aller fleste av oss vil noen få grep gi oss tilstrekkelig beskyttelse, forutsatt at vi kommer tyven i forkjøpet.

Les også
Microsoft refser sikkerhetsanalyse
Les også
Smarttelefoner truer bedriftene
Les også
Se hvor lett vi knekker iPhone-låsen
Les også
Spor mobiltyven med SMS
annonse

Les også