Milliardær vil sende 80 000 mennesker til Mars

PayPal-grunnleggeren planlegger egen koloni på den røde planeten.

Tidligere i høst ville PayPal-gründeren Elon Musk sende oss gjennom rør. Nå vil skaperen bak romprogrammet SpaceX og elbilen Tesla også sende oss til en koloni på Mars. Hele 80 000 mennesker.

Prislappen? 500 000 dollar per person. I tillegg kommer en lang og strabasiøs ferd til Mars, som ligger 200 millioner kilometer fra Jorden.

Dette er ikke fullt så ille når man tar i betraktning at en tur til den internasjonale romstasjonen ISS koster hundre ganger så mye. Musk hevder videre at prisen baserer seg på «betalingsevnen til en gjennomsnittlig middelklassefamilie i industriland».

Hva det egentlig vil koste å transportere folk til Mars er ennå ikke fullstendig klarlagt.

Allerede i verdensrommet

Elon Musk.Foto: SpaceX

Elon Musk står som nevnt bak SpaceX, som er et privat romselskap. Etter at NASA droppet sine romferger, er de avhengige av private virksomheter og Russland for å frakte gods og personell til og fra ISS.

SpaceX' egenutviklede romkapsel Dragon foretok sin første tur til ISS tidligere i år, men dette er ikke grensen for det Musk ønsker å oppnå i verdensrommet.

Målet er en koloni på Mars, som vil huse cirka 80 000 mennesker.Foto: SpaceX

Målet er altså en koloni på Mars, som vil huse cirka 80 000 mennesker en gang i framtiden. Dette tallet kom Musk fram til ved å regne med at ett av hvert hundretusende menneske kunne tenke seg, og har råd, til å kjøpe seg en billett til den røde planeten. Når vi etter hvert teller åtte milliarder mennesker, blir dette altså 80 000 Mars-kolonister.

Mange utfordringer

Har du ikke lyst til å bo her?Foto: NASA

Musk tenker seg at man først sender av sted grupper med teknikere og utstyr, som skal bygge og forberede en koloni på vår naboplanet. Etter hvert blir det mindre utstyr og flere passasjerer på romfergene til Mars.

Det er derimot mange utfordringer i vente. Hvordan skal man overleve strålingen i rommet på vei til planeten? Hva skal man leve av på Mars? Hvordan skal romfergen lette og lande?

Mens vi venter på å reise til Mars, kan vi kose oss med Curiosity-oppdraget inntil videre.

(Kilde: Space.com)

Les også
Se raketten lette og lande vertikalt
Les også
Ny rakett skal nå Mars på 30 dager
Les også
Nå kan du sponse Dødsstjernen
Les også
I dag passerer asteroiden «Ødeleggeren» jorden
Les også
Nå kan du bli marsboer
Les også
– Derfor går ikke Jorden under
Les også
Curiosity kan ha funnet spor etter liv på Mars
Les også
Er dette universets eldste galakse?
Les også
Sjekk Googles spektakulære stjernekart
Les også
I framtiden flyr vi gjennom rør
annonse