Nyhet

«Denne databrikken ødelegger seg selv om 5... 4...»

Selvødeleggende databrikke sikrer at ingen får tak i de hemmelige dataene dine.

Selvantennende mikrofilm, lydbånd og post-it-lapper holder kanskje for Mission Impossibles superspion Ethan Hunt og vår alles kjære cyborg-detektiv Inspektør Gadget, men når sendte du sist en hemmelig beskjed via slike kommunikasjonsmidler? Nei, i dagens digitale verden blir sånne ting håpløst gammeldagse, så for den moderne hemmelige agenten kan dette være løsningen:

Nettstedet Engadget kan melde om at forskningssenteret Palo Alto Research Center (PARC) i California, USA, har utviklet en selvødeleggende databrikke. Den går ikke opp i røyk, men mer eller mindre eksploderer i tusen småbiter til et puslespill selv den mest innbitte datatyv vil slite hardt og lenge med å sette sammen igjen. Så fremt han får tak i alle bitene da.

Bygget i Gorilla-glass

Vi sier «mer eller mindre eksploderer», for det er ikke noe krutt og bensin med flammer og røyk som får brikken til å gå i fillebiter. Databrikken er laget av Gorilla-glass, det samme sterke materialet som brukes til skjermen på mange smarttelefoner. Selv om det er hardere en for eksempel plast, er det også skjørere og når det blir utsatt for riktig type stress vil det knuses og bokstavelig talt gå i tusen knas. I videoen utløses denne selvødeleggelsen med en laser, men det skal også være mulig å gjøre dette via et radiosignal, eller med en fysisk bryter.

Vi spøker med Mission Impossible og Inspektør Gadget, men en slik databrikke kan selvsagt være svært nyttig for å beskytte sensitive data i utsatte områder, som for eksempel militær informasjon i et konfliktområde. For lovens lange arm kan slike selvødeleggende databrikker også by på nye problemstillinger når hvis de lar kriminelle skjule digitale spor, men Engadget skriver ikke noe om teknologien vil bli tilgjengelig for det sivile samfunnet. Mobiltelefoner hadde nok i alle fall blitt lite attraktive for lommetyver hvis alle var utstyrt med slike databrikker.

Forhåpentligvis knuses ikke Sonys nye glass-høyttalere like lett, de så nemlig ganske stilige ut »

(Kilde: Engadget, IDG.TV)

Les også
Her setter han inn USB-pinnen som «brenner» opp innsiden av PC-en
annonse