Til hovedinnhold

Så rask er Googles kvantedatamaskin

Selskapet har endelig målt ytelsen til den mystiske maskinen.

Google

Søkeselskapet Google er blant dem som har demonstrert stor optimisme på vegne av de ennå lite håndgripelige kvantedatamaskinene, og investerte for en stund siden i en slik maskin, som de også senere har vist frem.

Det har lenge hersket en viss usikkerhet omkring virkemåten til kvantedatamaskiner, noe som også innebærer at det å måle den nøyaktige ytelsen heller ikke er like enkelt som på konvensjonelle datamaskiner.

Konkurrerte med problemløsningsprogrammer

Som Google selv melder er det imidlertid nettopp dette søkegiganten nå har gjort, selv om resultatet av målingen ikke akkurat er helt klart og entydig.

For å måle ytelsen til sin D-Wave 2-maskin fant Google det mest hensiktsmessig å sammenligne med konvensjonell maskinvare som kjørte såkalte problemløsningsprogrammer, nærmere bestemt de tre programmene Tabu Search, Akmaxsat og IBMs CPLEX.

Med et antall qubits, altså kvante-informasjonsenheter, på 509 var Googles kvantedatamaskin visstnok vanvittige 35 500 ganger raskere enn den beste problemløseren når maskinene ble satt til å konkurrere mot hverandre om å løse vilkårlige sett av problemer.

Siden disse programmene er designet som generelle problemløsere, ville Google imidlertid gjøre konkurransen litt skarpere. Det gjorde det ved å hyre eksperter til å skrive mer spesialisert kode som simulerte utregningsprosessene til kvantedatamaskinen, og som ble kjørt på grafikkprosessorer fra Nividia.

Ganske jevnbyrdige

Dette gjorde at ytelsesforskjellene ble vesentlig mindre. Noen oppgaver ble løst raskere av kvantemaskinen, andre ble løst raskere av den vanlige maskinvaren, mens ytelsen var mer eller mindre lik når det gjaldt løsing av tilfeldige problemer.

En viktig grunn til at kvantemaskinen ikke gjør det bedre er ifølge Google et problem som kalles «sparse connectivity», det vil si mangelfull forbindelse mellom qubit-ene i kvanteprosessoren, noe som potensielt kan løses i fremtidige brikker.

Søkeselskapet påpeker at ytelsesmålingen heller ikke er hundre prosent pålitelig, siden resultatene ble hentet fra et relativt tynt datagrunnlag. I tillegg mener Google at programvaren muligens ikke utfordret kvantemaskinen på riktig måte, slik at man ikke fikk sett hva den egentlig er i stand til.

Dermed må vi nok vente enda lenger før vi kan få en endelig konklusjon på hva disse maskinene faktisk kan gjøre.

I mellomtiden gjøres det stadig fremskritt på feltet: Dette er verdens mest kompliserte kvantekrets »

(Kilde: Google, via Slashgear, Extremetech)

Mer om
annonse