Raspberry Pi har fått en skikkelig overhaling

Model B+ frister med flere USB-porter, lavere strømforbruk og renere layout.

En av våre favorittdatamaskiner må nok være Raspberry Pi. Denne kredittkortstore tassen er riktignok ikke for alle, men for en som liker å fikle litt med maskinvare og/eller programvare, er dette en billig og allsidig plattform som gir mange muligheter.

Men selv på et populært produkt er det rom for forbedringer, og det er akkurat hva gutta og jentene i Raspberry Pi Foundation har gjort med sin Model B. I dag trakk de sløret av Raspberry Pi Model B+ – som da skal være den endelige utgaven av Raspberry Pi.

Samme prosessor, men flere muligheter

Raspberry Pi Model B+ har blitt ryddigere.Foto: Raspberry Pi Foundation

Den forbedrede B-modellen har den samme ARM-prosessoren på 700 MHz, og fremdeles har den bare 512 MB minne å jobbe med. Dette er altså ikke snakk om en sterkere datamaskin – da må du se på «Pi-kloner» som Banana Pi eller SolidRun HummingBoard.

Likevel er Model B+ en solid videreutvikling fra den opprinnelige Model B.

Den største nyheten er kanskje at nye Raspberry Pi Model B+ har fire USB-porter. Under vår test av Raspberry Pi som mediesenter (Ekstra) måtte vi være skikkelig kresne når det kom til hva vi kunne bruke de to portene til. Med Model B+ vil det bli enklere å bruke trådløse nettverk eller bruke minnepinner som lagringsplass.

En annen ting vi har sansen for er at SD-kortleseren er byttet ut med en microSD-variant, slik at ikke minnekortet trenger å stikke så langt ut.

Flere GPIO-pinner gjør også Model B+ enda mer anvendelig. Disse er satt opp som den vanlige Model B, men antallet pinner har økt fra 26 til 40.

Ettersom de to ekstra USB-portene uansett førte til at Model B+ ikke ville være kompatibel med eksisterende kabinetter, bestemte de seg også for å overhale hele kretskortet. Det har nå fire hull for montering, mens USB-portene ligger i kant med kortet. Komposittvideo-utgangen er fjernet og kombinert inn i 3,5 mm minijack-kontakten, som nå er flyttet over til den andre siden.

Ellers melder Raspberry Pi Foundation om at strømforbruket er senket med mellom 0,5 watt og 1 watt, mens lydkretsen har fått bedre strømforsyning – noe som da skal gi renere lyd.

Samme pris

Raspberry Pi Foundation legger vekt på at Raspberry Pi Model B+ ikke er noen «Raspberry Pi 2». Og ettersom det ikke er et nytt produkt i sånn forstand, er prisen den samme som for den vanlige model B. Det vil si 35 dollar eller rundt 300 kroner i norske butikker.

Når det gjelder den opprinnelige Model B, er Raspberry Pi Foundation klare på at denne ikke vil forsvinne fra hyllene over natten, men holdes i produksjon så lenge det er en etterspørsel.

Selv er vi utvilsomt mest lysten på en rykende fersk Model B+.

Nykommeren er tilgjengelig fra og med i dag, men det kan jo ta noen dager før den vi får den i butikkhyllene her på berget. Vår Prisguide kan gjerne varsle deg når den dukker opp i prislistene.

Du kan også ta bilder med den:
Vi har lekt med Raspberry Pis kameramodul >>>

Kilde: Raspberry Pi Foundation

Les også
Knøttemaskinen Raspberry Pi har nådd oppsiktsvekkende milepæl
Les også
Vil la deg 3D-skrive din egen Raspberry Pi-laptop
Les også
Dette Raspberry Pi-tilbehøret lar deg vise tall på gamlemåten
Les også
Dette er Microsofts Raspberry Pi-konkurrent
Les også
Fargerikt kabinett for den nye knøttemaskinen
Les også
Nye Raspberry Pi har fått norsk pris
Les også
Slik kan du bygge din egen Game Boy av Raspberry Pi
Les også
Nei, dette er ikke en Raspberry Pi
Les også
Sjekk denne kraftige Raspberry Pi-klonen
Les også
Slipper «miniversjon» av Raspberry Pi
Les også
Raspberry Pi kan være et supert mediesenter
annonse