Til hovedinnhold

– Ikke lad mobilen om natten

Kan føre til husbrann, ifølge eksperter.

iStockphoto / 17813252

Batteriladere har de siste årene vært medvirkende årsak til flere titalls boligbranner, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Bare lad når du er våken og til stede, advarer forsikringsselskapet If overfor det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået NewsWire.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet viser at det i perioden 2009-2012 var 36 boligbranner i landet hvor brannen var forårsaket av en batterilader. Åtte av brannene skjedde om natten.

– Det er 36 branner for mye og viser at det er et godt råd ikke å lade uten tilsyn. Ladere skal automatisk slutte å tilføre energi når batteriet er fulladet. Men så vet vi også at teknologi feiler iblant, sier Bjørn Nyrud, avdelingsleder for elektroniske produkter i DSB.

Unngå nattelading

Fagsjef Ronny Tande ved If Sikkerhetssenter advarer mot å lade telefonen om natten, noe hele 93 prosent av alle mellom 15 og 29 år faktisk gjør. Totaltallet for alle husstander er 70 prosent.

– Bare lad når du er våken og tilstede, det være seg mobiltelefoner, PC-er, nettbrett, barbermaskiner og tannbørster. Det er ett av de viktigste rådene vi gir nå som det kryr av ladere og dockingstasjoner i en vanlig bolig, sier Tande.

Tande tror ikke folk vil slutte å la strømledningen stå i mobiltelefonen og PC-en, selv om de sier det. Men hvis de likevel gjør det, bør man sørge for at utstyret ikke står på eller i nærheten av noe som er brennbart. Det kan også lønne seg å investere i flere røykvarslere enn det som er minstekravet. Røykvarslerne bør også være seriekoblet, og aller helst av den optiske typen. Disse har nemlig vist seg å oppdage ulmebranner fortest.

Branneksperten forteller at de ofte på brannkurs hører historier om folk som har oppdaget at det lukter svidd av ladere eller at apparatet som lades er brunsvidd. Dermed kan det noen ganger være bare flaks som gjør at en brann blir avverget.

Les også om den uheldige mannen som
opplevde at nettbrettet smeltet under lading.

Mer om
annonse