Til hovedinnhold

Android-rettssak kan gi dyrere mobiler

Oracle kan komme til å kreve 1 milliard dollar fra Google.

I dag starter rettssaken mellom Oracle og Google, hvor det skal avklares om Google med Android har krenket Oracles patenter og opphavsrett.

Oracle saksøkte Google i 2010, og hevdet at den virtuelle Java-motoren Dalvik, som brukes i Android, bruker patentert Oracle-teknologi. Oracle overtok Java og alle tilknyttede patenter da de kjøpte Sun Microsystems i 2010. Noe av det retten skal undersøke er om Google har kopiert Java-funksjonalitet til Android uten å betale lisens til Sun.

Skulle Oracle vinne frem i retten, ventes det at de vil fremme et erstatningskrav på rundt 1 milliard dollar, ifølge Wall Street Journal.

– Googles ledelse, på aller høyeste nivå, besluttet å bruke Java i Android uten å sikre seg en lisens for programvaren, sier Oracles advokat David Boies i en uttalelse. Han hevder Google ødelegger hele Java-økosystemet ved å ikke etterkomme lisensbetingelsene.

Du kan få regningen

Hvis Oracle vinner rettsaken, er det mye som tyder på at det er sluttbrukerne som vil få regningen. Oracle kan ved en seier nemlig kunne kreve en royalty per solgte Android-enhet, i stedet for å kreve at Java-motoren endres slik at den ikke lenger krenker Oracles patenter.

Det er tilsammen sju ulike patenter som er berørt av søksmålet, men fem av patentene er tidligere blitt erklært ugyldige. Dermed er det bare to patenter som skal vurderes av retten, i tillegg til spørsmålet om opphavsrett. Retten skal blant annet vurdere om et programmeringsspråk er opphavsrettslig beskyttet, noe Oracle mener det er – mens Google på sin side mener det ikke er det.

Rettssaken ventes å ta rundt åtte uker.

Les også vår rapport fra innsiden av Googles hovedkvarter.

Les også: Google eier dette låsemønsteret

Her kan du lese Oracles og Googles sammendrag til domstolen i sin helhet.

(Kilde: Wall Street Journal og The Verge)

annonse