Til hovedinnhold
NyhetI år skal PC-ene være tynne som knekkebrød

Slik blir Ultrabook i år

Splitter nye maskiner kommer allerede til sommeren.

Intels Ultrabook-maskiner har vært en stor snakkis etter at konseptet først ble lansert i fjor sommer. De ekstra tynne og lette maskinene som skal yppe med Apples Macbook Air kan nå samles under ett varemerke, men så langt er det bare fire maskinvareprodusenter som har lansert faktiske produkter.

Lurer du på hva Ultrabook er?
Dette er Intel Ultrabook

Nå kan det imidlertid virke som om 2012 vil bli året der Ultrabook-en får fotfeste. Ikke bare vil en rekke nye modeller komme på markedet innen kort tid, men Intel har store planer for konseptets liv videre.

På CES-messen i las Vegas kunne Intel vise frem rundt 20 maskiner fra forskjellige produsenter, som vil komme om ikke så alt for lenge. Du kan se bilder av noen av modellene i galleriet nederst i denne saken. Vi vil også komme tilbake til de enkelte maskinene senere denne uken.

– Vi jobber med 75 forskjellige design

Sammen med et par andre teknologijournalister satt vi oss ned med Intels direktør for markedsstrategien til Ultrabook, Karen Regis, for å snakke om hvordan Ultrabook-en vil bli i år, og tiden etter det.

– Vi jobber for tiden med 75 forskjellige design til ultrabook-maskinene, kan hun fortelle.

De fleste ultrabook-maskiner som er på markedet i dag er laget av heltstøpt aluminium. Dette materialet er benyttet fordi det koster relativt sett lite i masseproduksjon, samtidig som det oppfyller egenskapene som kreves til en ultrabook.

Som en del av den 300 millioner kroner store forskningspotten som er satt av til disse maskinene, blir det nå jobbet mye med alternative løsninger. Karbonfiber er ett av materialene som snart blir å se rundt en slik bærbar maskin.

– Større skjermer er viktig

– Vi har alltid visst at om vi skal nå mannen på gata med disse maskinene, må vi få inn større skjermer. Det vil det komme mer av nå, kan Regis fortelle.

I dag er det skjermer på 13 tommer som er mest utbredt, mens vi så smått har sett et snev av skjermer på 15 tommer.

– I 2012 forventer vi at 50 % av maskinene som selges benytter skjermer på 14 eller 15 tommer. Selve Ultrabook-spesifikasjonene sier ingenting om skjermstørrelse, det er bare vekt og tykkelse som er definert, sier Regis.

Prisen er viktig, men den synker ikke

Intel jobber nå med at den grunnleggende Ultrabook-opplevelsen skal koste 1000 dollar, et konsept som vil stå uendret inntil videre. Det betyr imidlertid ikke at maskinene ikke kan være billigere eller dyrere, produsenter som Asus, Sony, HP, Dell og mange fler står helt fritt til hvor de vil legge lista.

Om de vil kan de produsere en billigere maskin, men som da ikke vil nå helt opp til det Intel ser på som «Ultrabook-opplevelsen», mens andre maskiner igjen kan bygges enda kraftigere enn hva Intel sikter mot.

For at prisen ikke skal bli tvunget opp når forbrukerne stiller større krav til både skjerm og maskinvare, jobber Intel for tiden med å få inn billigere løsninger i maskinene som samtidig yter veldig godt.

Hybridlagring er en av tingene vi jobber med, der en liten SSD kan ta unna de mest brukte dataene med høy ytelse samtidig som man får lagringskapasiteten til en harddisk, sier Regis.

– Vi prøver også å få laget en standard på den fysiske størrelsen til batteriet i bærbare maskiner generelt. I dag lages batterier i alle mulige fysiske former, og det koster naturlig nok mer enn om vi kunne masseprodusert batterier i én størrelse.

I tillegg til dette jobbes det også aktivt med å finne billigere måter å produsere selve kabinettet på, i all hovedsak innenfor materialer og teknikker som kan produseres ved hjelp av injeksjonssprøytning – som dagens aluminiumskabinetter

Ivy Bridge på markedet til sommeren

Dagens ultrabook-maskiner benytter Intels Sandy Bridge-prosessor, den andre generasjonen med ix Core-prosessorer. Det er forventet at oppfølgeren Ivy Bridge vil bli lansert om kort tid, og Regis kan fortelle oss at denne vil komme raskt inn i Ultrabook-maskinene.

– De første modellene er nok klare allerede i mai eller juni, men det vi kan absolutt garantere er at du vil få kjøpt Ultrabook-maskiner med Ivy Bridge i tide til skolestart denne sommeren.

– Spesifikasjonene til Ultrabook vil endre seg hver gang en vi får en ny prosessorgenerasjon. Vi vil heve listen hele tiden. Neste steg er Ivy Bridge, før vi igjen øker på når den kommende Haswell-generasjonen dukker opp på markedet.

God «ut av boksen»-opplevelse

Når de Ivy Bridge-baserte maskinene kommer på markedet rundt sommerferien legger Intel vekt på at disse maskinene skal ha en god «ut av boksen»-opplevelse. Det er nettopp derfor de eneste spesifikasjonene som vil endres i Ultrabook-standarden er at maskinene skal ha en veldig god responstid og høy sikkerhet.

Responstiden kommer i form av at Intel vil at maskinen skal fungere mer som en telefon. Ett trykk og den går i en dyp dvale, et nytt trykk og den er klar for å jobbe slik den var umiddelbart.

De nye maskinene skal derfor bruke under 7 sekunder på å våkne fra en dyp dvalemodus.

Samtidig skal det integreres forskjellige sikkerhetssystemer i selve maskinen, som brukeren ikke skal tenke på at er der – samtidig som de blir beskyttet mot netttrusler.

Et hav av spennende muligheter

Utover dette ønsker ikke Intel å sette spesifikke krav for den neste generasjonen med Ultrabook-maskiner. For mange krav ville gjort det umulig for Asus, Dell, HP og mange andre å differensiere seg.

Intel har imidlertid vist frem en rekke muligheter, funksjoner og teknologier som de kan integrere om de selv ønsker.

Berøringsfølsomme skjermer er en av de store mulighetene, en funksjon Intel mener har en stor rolle i en slik maskin. Med berøringsskjerm kan en Ultrabook komme enda nærmere bruksområdet til nettbrettene.

De har også vist frem fungerende modeller som har både gyro og akselerometer. Med slike sensorer kan ikke bare harddisken beskyttes fra støt og fall, men du kan bruke hele maskinen som en håndkontroller i spill.

3G-modeller er også noe det ønskes at produsentene tar mer i bruk, men foreløpig er det vistnok et problem at det koster mer enn det smaker for produsentene, blir vi fortalt.

annonse