Til hovedinnhold

Lad opp elbilen trådløst

Det er ikke ukjent at små enheter innen forbrukerelektronikk kan bli ladet opp med trådløs overføring av strøm, men hvordan står det til med større ting, som for eksempel elbiler?

Elbiler blir av mange antatt å være et mer miljøvennlig alternativ enn biler som baserer seg på fossilt drivstoff, men møter fremdeles en rekke utfordringer når det gjelder ytelse og hvor praktisk det er å ha en slik type bil.

Nå har ulike grupper forskere og selskaper, blant annet svenske Volvo, utviklet et prosjekt som utnytter seg av induksjon for å kunne lade opp elbiler trådløst – og dermed bli kvitt de mindre praktiske løsningene som involverer kabler og stikkontakter.

Forholdsvis rask ladetid

Det nye induksjonssystemet på 20 kW gjør at man rett og slett kan parkere sin elbil over en plate som avgir induktiv strømoverføring. Man logger seg inn på en terminal og aktiverer ladingen av bilen – som ved en Volvo C30 Electric på 24 kWh vil ta én time og 20 minutter å lade opp fra tomt til fullt.

Ladeplaten består av en transformator som genererer et magnetisk felt. Når en elbil parkerer over platen, vil energi fra platen bli overført til bilens induktive mottaker uten fysisk kontakt.

Energien som overføres er vekselstrøm. Dette vil bli omdannet til likestrøm i bilens innebygde spenningsomformer, som igjen lader bilens batterier.

Parker over ladestasjonen

Det induktive systemet kan man i teorien ha hvor som helst – i garasjen eller på offentlige parkeringsplasser. Den underjordiske konstruksjonen minimerer faren for vandalisering, og er lite påtrengende estetisk sett.

Prosjektet er et samarbeid mellom nevnte Volvo, belgiske Flanders' Drive, bussprodusent Van Hool, sporvognprodusent Bombardier, og diverse andre.

Din mening

Hva tror du om dette prosjektet? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under!

(Kilder: Green Car Congress)

annonse