Tek.no

Nyhet

Kenko-Tokina ser stort på det

Kvalitet over lysstyrke for fullformat

29 Juni 2011 04:00

Når man skal ut i verden og se seg litt rundt er det viktig å ikke glemme reportasjefotografens viktigste våpen. For å få med spiret på katedralen uten å få kink i nakken, det nærmest barokke interiøret i den bungnende bokhandelen eller den strålende utstikten utover eksotisk kulturlandskap, er det ikke bestandig det nytter å ta ett skritt bakover.
Vidvinkelzoomene har virkelig fått sitt gjennombrudd de senere årene. Tidligere var de som regel enten svindyre eller hadde bøttevis med fortegning og andre tegnefeil. Nikons 14-24mm F2.8 satte standarden når det kom til kompromissløse egenskaper, men hva med oss som ikke får telefon fra Hamar hver lørdag?

En potent liten arbeidshest fra Kenko-Tokina

Mindre, skarpere, billigere
Her kommer de nylig samlede kreftene i Kenko-Tokina nå til unnsetning. I Tokina SD 17-35mm F4 AT-X PRO FX får vi en vidvinkelzoom for fullformat som holder tilbake på lysstyrke og zoomomfang i forhold til Tokina SD 16-35mm F2.8, men til gjengjeld kan skilte med bedre ytelse generelt og spesielt i hjørnene.
Mer kompakt er den også, fire centimeter kortere enn storebrors 13,3 og med en matchvekt på 600 gram trenger man heller ikke sherpa for å få det med seg.
Autofokusen drives av Tokinas Silent-Drive modul som lar fotografen overstyre fokusen direkte ved å vri på fokusringen. Objektivet skal også ha gummiring rundt fatningen, samt en viss støv- og vannresistens.

Pris vs. ytelse
Testbildene på Tokinas egne sider (oversatt) tyder på at de langt på vei har oppnådd det de vil i form av lite kromatisk feilbryting i hjørnene og god skarphet selv om kontrasten faller noe.
Foreløpig er objektivet planlagt lansert utgaver for Canon og Nikon-fatning, henholdsvis i juli og september. Prisen er foreløpig ikke fastsatt, men veiledende utsalgspris i Japan er 15-20% lavere enn Tokina 16-35mm F2.8, som her hjemme for tiden koster rundt 8 lapper ifølge prisguiden.

(Kilder: Kenko-Tokina)

Les også
Carl Zeiss med lyssterk vidvinkel
Les også
Ultravidvinkelzoom fra Olympus
Les også
Ultravidvinkel fra Tamron
annonse

Les også