Til hovedinnhold

– Det haster med «nytt» internett

Post- og teletilsynet (PT) har offentliggjort en rapport som forteller at mange internettilbydere har kommet langt i å forberede nettet for IPv6. Likevel mener tilsynet at det gjenstår en del utfordringer før overgangen fra IPv4 er fullført.

PT har, etter ønske fra bransjen, etablert en nasjonal arbeidsgruppe som skal bidra til en raskere innføring av IPv6 i Norge.

– Målet er å bidra til samarbeid og erfaringsutveksling som vil være til gjensidig nytte for alle internettaktører, sier PTs direktør Willy Jensen.

Blant utfordringene som står igjen, er arbeidet med å tilrettelegge administrative støttesystemer og systemer for drift og vedlikehold for IPv6. Det er også viktig å løse en del tekniske utfordringer knyttet til sikkerhet, time-out, ruting og formidling av innhold mellom IPv4 og IPv6, i tillegg til å sikre at kundenes utstyr har støtte for IPv6, heter det i en pressemelding fra Post- og teletilsynet.

Innføringen av IPv6 har til nå gått relativt sakte. Det skyldes i hovedsak god tilgang på IPv4-adresser, mangel på en «killer-applikasjon» for IPv6 og manglende økonomiske insentiver.

– Når det ikke er utviklet produkter eller tjenester som krever bruk av IPv6, og som er slik at forbrukerne sikler etter dem, er det ikke topp motivasjon for å ta bryet med å bytte fra IPv4 til IPv6. Men når det nå faktisk blir tomt for IPv4-adresser, håper vi at dette initiativet setter fart på innføringen av IPv6, sier direktør Willy Jensen i PT.

Tilbydere har også forlenget levetiden til IPv4 ved å ta i bruk smarte metoder som dynamisk tildeling av IP-adresser og bruk av adresseoversetting (NAT).

– Disse metodene har likevel noen iboende svakheter og er blitt en begrensende faktor for flere typer tjenester og produkter, sier Jensen.

Det kan nevnes at 8. juni skal det settes i gang en verdensomfattende test av IPv6-trafikk.

(Kilde: Post-og telesynet)

Les også
Norges første IPV6 konferanse
Les også
Ufattelig datamengde i omløp
Les også
Nettadresser selger som varmt hvetebrød
Les også
Hjemmebrukere er blitt nedprioritert
Les også
Bekymret for IPv6-overgangen
annonse