Tek.no

Nyhet GPS-ras fra Mio

Mio lanserer fem nye GPS-er

Spirit 480, 485, 680, 685 og 687 er lansert. Her kan du lese mer om de nye funksjonene.

20 Juni 2011 14:39

TomTom, Garmin og Mio er de tre PND-produsentene som er i tet i Norge, og konkurrerer kontinuerlig om funksjonalitet, brukeropplevelse og pris. Nå har Mio tatt et nytt trekk i PND-markedet.

Selskapet lanserer fem bærbare navigasjonsenheter i sin Spirit-serie: Spirit 480, 485, 680, 685 og 687.

Spirit 480-serien vil få skjerm på 4,3 tommer, mens du ved å velge 680-serien får en fem tommers stor skjerm i frontruten din.

Spirit 685 og 687.

Mye nytt i 687

Toppmodellen Spirit 687 stiller med talestyrt inn-data, slik at du kan fortelle GPS-en hvor du har tenkt deg uten å trykke på skjermen. Spirit 687 har også mulighet til å kobles mot mobiltelefonen over Bluetooth. Det mest interessante for bilferiens late dager er inngang for lyd og bilde, slik at du for eksempel kan se film mens du raster. Denne inngangen kan også brukes sammen med et ryggekamera.

I tillegg har toppmodellen tilgang til Google-søk så lenge mobilen er tilkoblet GPS-en slik at den er på nett. Det åpner for at du kan skrive inn "Lofoten Fiskerestaurant" i stedet for at du må søke etter adressen ved hjelp av mobilen din først og deretter skrive inn adressen i GPS-en.

Fire ruter på én gang

Både i toppmodellen Spirit 685 og Spirit 687 finner du en ny rutevalgfunksjon. Her forhåndsvises fire ruter på skjermen før du starter navigeringen; den raskeste, den korteste, den enkleste og den mest økonomiske. Dermed trenger du ikke endre instillingene i menyene når du har en preferanse for hvordan rutevalget skal være.

På disse to modellene har det også dukket opp en turplanlegger der du kan stille inn flere viapunkter og forhåndsvise ruten i simuleringsmodus. Turplanleggeren kan brukes på enheten eller i Mios PC-programvare MioMore™.

TMC på tre av nykommerne

Spirit 485, 685 og 687 leveres med TMC, altså trafikkinformasjon som oppdaterer deg i sanntid for å unngå trafikkork eller for å styre deg unna snøras, jordras og andre problemer på veien. Denne informasjonen hentes over FM, der det er færre muligheter enn i TomToms mobilnettbaserte Live-tjenester - men har til gjengjeld dekning der mobilnettet ikke bidrar med informasjon.

Spirit 480 og 485.

Enkelhet i fokus

Mio skriver i pressemeldingen at enkelhet er et kjennetegn til Spirit-serien, og 3D-visning, kjørefeltveiledning og søkefunksjonen nevnes som eksempler på enkelhet. Det innebygde skjermtastaturet Mio kaller QuickSpellTM er skal redusere feil og øke skrivehastigheten.

Tomtom har i det siste fått inn et parkeringssymbol som dukker opp når du nærmer deg målet, som du kan trykke på for å finne nærmeste parkeringsplass. Nå har Mio også kommet med en tilsvarende løsning som automatisk viser en liste over parkeringsplasser når du er en kilometer fra reisemålet i alle de nye GPS-ene. Mio nevner også fotgjengermodus spesifikt.

En annen funksjon som Mio ser ut til å ha kjøpt rettigheter for å bruke av TomTom, er IQ Routes. Dette er en tjeneste som gjør at GPS-en kjenner historiske data over hvor lang tid det tar å kjøre forskjellige veistrekninger på forskjellige tider på døgnet. Dermed vet den hvor det faktisk tar kortest tid å kjøre, og velger gjerne en annen vei på søndags kveld som mandags morgen i trafikkaoset av dyre SUV-er som står i kø mot sentrum.

Alle GPS-ene har ellers veiledning i tunneler, fartsgrenseinformasjon og 3 måneders gratis prøvetid på fotoboksvardsleren.

Når du kjøper en av Mios nye PND-er i Spirit-serien kan du i løpet av 30 dager etter registrering laste ned de nyeste kartene, slik at du får de nyeste kartene selv om du kjøper enheten etter at den har vært på markedet lenge.

De nye Mio-GPS-ene har også mulighet for å leie kart i 3, 7 eller 30 dager, noe som kan være en god idé dersom du skal på en ferietur og skaffe leiebil i et land du ikke kommer til å kjøre i til vanlig.

  • Priser:
  • Spirit 480: 899 kroner
  • Spirit 485: 1199 kroner
  • Spirit 485 med to års kartoppdateringer: 1399 kroner
  • Spirit 680: 1199 kroner
  • Spirit 685 med to års kartoppdateringer 1499 kroner
  • Spirit 687: 1699 kroner

(Kilde: pressemelding)

annonse

Les også