Til hovedinnhold

X100 blir ny på innsiden

Fujifilms klassiker får blant annet ny bildebrikke og kraftig forbedret fokus

For to år siden tok Fujifilm FinePix X100 verden med storm, og nå er det endelig duket for oppfølgeren: Fujifilm FinePix X100S.

Det mest spennende med Fujifilm FinePix X100S er ikke den nye 16,3 megapiksler store APS-C X-Trans CMOS II-bildebrikken eller EXR II-bildeprosessoren. Det er heller ikke autofokusen som Fujifilm mener skal være blant de raskeste i sin klasse. For oss er det mest spennende med X100s den nye funksjonen "Digital Split Image".

Digital Split Image er enkelt og greit en funksjon som produserer to bilder i søkeren. Når man vrir på fokusringen vil bildene enten gli mot eller fra hverandre alt ettersom hvor man fokuserer. Høres dette kjent ut? Det er nemlig akkurat sånn mange rammesøkerkameraer fungerer, blant annet den velkjente Leica M-serien. Fujifilm tar dermed et stort steg i plasseere FinePix X100s som en direkte konkurrent til tidligere nevnte kameratyper.

Les også: Leica med etterlengtet oppussing

For å gjøre fokuseringen enda enklere har Fujifilm også utstyrt X100s med funksjonen fokuspeaking. Dette betyr rett og slett at når man har noe i fokus vil områder med mye kontrast lyse opp i søker eller på skjermen bak. X100s' søker er av det avanserte slaget. Som forgjengeren har også X100s kombinert optisk og elektronisk søker. Den elektroniske søkeren gir mye informasjon spredd ut på en 2.360.000 punkters høyoppløselig LCD-panel. Velger man heller å benytte søkeren optisk får man mindre informasjon, men fortsatt nok til å kunne gjøre endringer på eksponeringen.

Som tidligere nevnt har X100s fått ny bildeprosessor og bildebrikke. Den nye bildebrikken skal i følge Fujifilm være med på å gi like skarpe, om ikke skarpere bilder, som storebrødrene X-Pro1 og X-E1. Fujifilm selv mener at X100S skal kunne redusere støymengden med tilnærmet 30% sammenlignet med sin forgjenger uten stor S på slutten.

Les også: Her er 2012s mest leste saker

Som lillebroren Fujifilm FinePix X20 har også X100S fått Fujifilms Intelligent Hybrid AF. Det betyr at X100S også har innebygget fasedeteksjon og veksler mellom kontrastbasert og fasedetekterende autofokus. Fujifilms egne tall påstår at AF-hastigheten bare er 0,08 sekunder. Det er selvsagt vanskelig for oss å bekrefte eller avkrefte dette, men raskt er det uansett.

Fujifilm FinePix X100S har et fastobjektiv. Det vil si at som på sin forgjenger vil det ikke være mulig å benytte noe annet enn apostlenes hester til å zoome fram og tilbake. Strengt talt er ikke dette så farlig, for de fordelene man får med fastoptikk oppveier de man får med zoomoptikk. Objektivet er 23 mm og har minste blender f/2. Dette gir et utsnitt som tilsvarer 35 mm i fullformat, en brennvidde mange gatefotografer verdsetter. Rent konstruksjonsmessig består objektivet av åtte forskjellige elementer i seks grupper. For å gjøre det som er ute av fokus så pent som mulig finner man hele ni blenderlameller i objektivet.

Av funksjoner så er det ikke mye nytt under solen. Kameraet støtter full HD-video og man kan selvfølgelig slenge på alt mulig rart av filtre på bildene sine om man skulle ønske det. Det mest interessante av filtrene er dog ikke et digitalt filter, men et innebygd 3-stopp gråfilter. Dette filteret sørger for å øke lukkertiden med tre stopp, noe som kan være nyttig for for eksempel landskapsfotografer.

Les også: Disse kameraene anbefaler vi for entusiastene

Fujifilm FinePix X100S skal være tilgjengelig i butikkene i løpet av februar. Veiledende utsalgspris er 9.999 kroner, noe som må sies å være veldig positivt med tanke på at FinePix X100 kostet over langt 10.000 når det først kom. Av ekstrautstyr vil man kunne finne WLC-X100 (konverterer objektivet fra å være 35 mm til å bli 28 mm), lærhylster, blitser (EF-20, EX-20 og EF-42) samt ekstern mikrofon.

Kilde: Pressemelding

annonse