Til hovedinnhold
NyhetNord-Korea høster dataspill-gull for å fylle statskassa

Nord-Korea bruker gullfarming for å fylle statskassa

Virtuelle penger kan finansiere atomvåpen.

Gullfarming er en måte å skaffe seg ekte kontanter på ved å drepe monstre eller å samle inn ressurser i spill som World of Warcraft, og deretter selge det virtuelle gullet man får for dette til andre spillere for virkelige penger.

Gullfarmere pleier ofte å spamme andre spillere med reklame og er også kjent for å bruke ulovlige metoder som å bryte seg inn på spillerkontoer for å stjele det virtuelle gullet og selge det videre til andre.

Vanligvis er det private selskaper eller privatpersoner som står bak slike virksomheter, men det har blitt kjent at også enkelte myndigheter har en finger med i spillet, og Nord-Korea er hittil de siste som har kastet seg på bølgen.

Ulovlig programvare

Kim Jong-il med den daværende russiske presidenten Vladimir Putin i 2001. Foto: www.kremlin.ru

Ifølge sør-koreanske myndigheter har den nord-koreanske lederen Kim Jong-il funnet en ny måte å skaffe sårt tiltrengte penger på – å sende unge hackere inn i Sør-Koreas populære nettbaserte spill for blant annet å farme gull.

Politiet i Seoul sier de har arrestert fire sør-koreanere og én koreaner-kineser som visstnok skal ha hatt tilknytning til Nord-Koreas beryktede cyberhær av dataprogrammerere og hackere.

I ledtog med nord-koreanere skal disse ha skapt programvare som forbigår serverne på populære sør-koreanske nettspill som Lineage og Dungeon and Fighter – og dermed kunne kjøre automatiske programmer hele døgnet fra ubemannede PC-er som høstet ressurser og annet for å sanke gull eller poeng.

– Finansierer atomvåpen

Den virtuelle valutaen ble deretter solgt for ekte penger til spillere som ønsker seg en kjappere måte å komme seg opp i de tidkrevende nettspillene. I løpet av to år skal bakmennene ha tjent seks millioner dollar – hvorav rundt halvparten ble sendt tilbake til Pyongyang, hovedstaden i Nord-Korea.

Myndigheter i Sør-Korea og USA hevder at virksomheten er verdt flere milliarder dollar, og at Kim Jong-il bruker den til blant annet å finansiere atomvåpenprogram.

FN-sanksjoner

FN har de siste årene sanksjonert Nord-Korea på grunn av deres tester med atomvåpen og andre raketter, i et forsøk på å kvele pengestrømmen til nord-koreanske selskaper som er mistenkte for å ha forfatning med slike ulovlige aktiviteter.

Gullfarmingen kan derfor være et resultat av de stadig færre midlene Nord-Korea har å rutte med, og et forsøk fra Kim Jong-ils undersåtter å vise sin fortsatte lojalitet på.

Nord-Korea nekter som vanlig for alt og anklager Sør-Korea for å stå bak en konspirasjon.

(Kilde: The New York Times)

annonse